La mort de vint militars indis en un xoc fronterer entre l'Índia i la Xina, el primer incident d'aquest tipus amb víctimes en 45 anys i en el qual el Govern indi va assegurar a més que "ambdues parts van patir baixes", ha elevat aquest dimarts la tensió entre els dos gegants asiàtics.
Nova Delhi i Pequín havien tingut ja una escaramussa fa un mes i mantenen diversos conflictes territorials en els seus gairebé 4.000 quilòmetres de frontera amb moments de tensió en el passat, un dels més greus recentment el 2017 a la zona de Doklam.
Violència durant la desescalada
El "violent enfrontament" va tenir lloc dilluns a la nit a la vall de Galwan, situat a la regió d'Aksai Chin que forma part de la frontera occidental comuna, va informar l'Exèrcit indi en un comunicat.
"17 soldats indis que van resultar greument ferits en el compliment del seu deure (...) i exposats en aquest terreny de gran altitud a temperatures sota zero han sucumbit a les seves ferides, elevant el total de morts en acció a 20," va assegurar l'Exèrcit.
Abans les Forces Armades havien anunciat la mort d'"un oficial i dos soldats" indis en els enfrontaments.
L'Exèrcit va precisar que el xoc va tenir lloc en un context de desescalada militar entre ambdós gegants asiàtics, com a conseqüència d'una breu però "agressiva" escaramussa el passat 10 de maig en el fronterer estat de Sikkim, al nord de l'Índia, durant les tasques de patrulla sobre la línia que divideix a ambdues nacions.
A última hora de la tarda, després de repetides especulacions sobre la falta de reacció del Govern indi a l'incident, el Ministeri d'Exteriors emetia un comunicat en el qual va acusar la Xina de provocar un xoc en el qual "ambdues parts van patir baixes".
"L'enfrontament violent es va produir com a resultat d'un intent de la part xinesa de canviar unilateralment allà l'estatus quo. Ambdues parts van patir baixes que podrien haver-se evitat si la part xinesa hagués respectat escrupolosament l'acord", va assegurar en el comunicat el portaveu d'Exteriors indi, Anurag Srivastava.
Malgrat l'escalada de tensió, el Govern indi es va mostrar "convençut de la necessitat de mantenir la pau i la tranquil·litat a les zones frontereres i la resolució de les diferències a través del diàleg", encara que fins a un límit.
"També estem fermament compromesos a garantir la sobirania i la integritat territorial de l'Índia", va avisar Srivastava.
La Xina denuncia una violació de la frontera
La Xina, per la seva part, ha denunciat una "sorprenent" violació de la Línia de Control Actual (LAC, en anglès), la frontera compartida entre ambdós països.
"Les nostres tropes frontereres van mantenir una reunió d'alt nivell i van arribar al consens de relaxar la situació a la frontera, però sorprenentment el 15 de juny les tropes índies van violar el nostre consens i van creuar la línia fronterera en dues ocasions", va afirmar en una roda de premsa el portaveu del Ministeri xinès d'Afers Exteriors Zhao Lijian.
Les tropes índies "van atacar personal xinès, la qual cosa va provocar un conflicte físic seriós entre ambdues parts", segons Pequín, que no va informar de possibles baixes entris les seves files.
Lijian va cridar Nova Delhi a respectar el procés de desescalada i "regular estrictament les seves tropes en primera línia" sense "causar problemes o prendre decisions unilaterals que podrien complicar la situació".
La Xina també va cridar a resoldre la disputa a través del diàleg, una actitud a què ambdues nacions es van comprometre fa dues setmanes després de l'escaramussa de maig a Sikkim.
El pitjor xoc en 45 anys
L'Índia i la Xina han viscut en el passat recent xocs per disputes territorials, en reclamar Pequín l'Arunachal Pradesh controlat per Nova Delhi, que reclama al seu torn l'Aksai Chin administrat pel país veí.
La crisi de 2017 va afectar molt negativament les relacions entre ambdues potències, la qual cosa va portar fins i tot la Xina a acusar l'Índia de jugar "amb foc". Però aquell episodi no va deixar víctimes mortals.
L'analista indi especialitzat en defensa Sameer Patil, del centre investigador Gateway House, va destacar a Efe la gravetat de la situació en la qual és "una de les fronteres en disputa més pacífiques del món, si es compara per exemple amb l'Índia i el Pakistan".
"Cal remuntar-se fins a 1975 per veure baixes en un xoc fronterer, encara que abans per descomptat va tenir lloc la guerra de 1962 (...). Des d'aleshores no havíem vist aquest tipus de violència", va concloure Patil.