464 ciutadans russos han arribat a Espanya per demanar protecció internacional des de l'inici de la guerra a Ucraïna. Gairebé la meitat d'ells són homes en edat militar que han sol·licitat asil per "por al reclutament o a la deserció", han informat aquets dilluns fonts del Cos Nacional de Policia a la Cadena SER. Segons aquestes fonts, la majoria arriba a l'Estat per carretera, tot i que alguns demanen asil al mateix aeroport de Barajas de Madrid després d'aterrar amb un visat de turista. A banda dels joves que temen ser mobilitzats i la repressió del règim de Vladímir Putin si es neguen a fer-ho, també estarien arribant membres del col·lectiu LGTBI+ amb por a les represàlies del govern per la seva orientació sexual o identitat. Val a dir que a Rússia, la deserció podria estar penada amb l'execució.
Desertors russos demanen refugiar-se a Espanya de la guerra d'Ucraïna
Almenys un dels soldats que han sol·licitat a Espanya que se li reconegui l'estatus de refugiat ha format part de la mateixa brigada de l'exèrcit rus acusada de perpetrar la massacre de Butxa. La situació és delicada, perquè si bé des de Brussel·les han expressat la voluntat d'acollir objectors de consciència russos i persones contràries al règim de Putin, hi ha una preocupació real de deixar entrar a Europa espies i sabotejadors que treballin pel Kremlin. Aquesta és la raó per al qual molts països fronterers amb Rússia s'han negat a deixar entrar cap ciutadà rus d'ençà que va esclatar la guerra a Ucraïna. Amb tot, i segurament per la distància física amb Rússia, l'estat espanyol és un dels països que menys sol·licituds d'asil ha rebut per part de ciutadans russos.
Europa vol acollir desertors russos?
El prolongament de la guerra d'Ucraïna i l'inici de les mobilitzacions a Rússia ha suposat un repte més per a la Unió Europa. A banda de la mobilització a finals de l'estiu, ara a la tardor comença el reclutament rutinari de joves per fer el servei militar. El mes de setembre, president del Consell Europeu, Charles Michel, es va mostrar a favor d’entregar visats per part de la Unió Europea a tots aquells ciutadans russos objectors de consciència que es neguin a lluitar a la guerra. Així mateix, el líder europeu considera que el bloc ha d’obrir les portes als desertors russos, a aquells “que no volen ser instrumentalitzats pel Kremlin”, tal com va detallar en una entrevista al diari nord-americà Politico. "La Unió Europea hauria d'acollir els que corren perill per les seves opinions polítiques. Si a Rússia la gent està en perill per les seves opinions polítiques, per no seguir aquesta decisió sonada del Kremlin de fer aquesta guerra a Ucraïna, ho hem de tenir en compte", va dir.