Onades i paradisos de vacances. Surf, còctels i platges transparents, ideals per a fer submarinisme o snorkel. La costa occidental de Java, a Indonèsia, és popular entre els surfistes per les seves onades i pel color de les seves aigües. Però resulta impossible surfejar o bussejar sense veure ampolles d'aigua de plàstic o envasos d'un sol ús. La brossa fins i tot forma illes al mar i s'acumula a les platges.
El món produeix prop de 400 milions de tones de residus de plàstics cada any. Cada dia, segons constata la CNN, es llencen al mar 2.000 camions carregats a l'oceà, rius i llacs. Malgrat els esforços per intentar que els plàstics allarguin la seva vida útil, només el 9% es recicla. I la majoria de residus plàstics van als abocadors o s'envien a llocs com Indonèsia o altres nacions del sud-est asiàtic. Moltes d'elles, sobresaturades de residus plàstics.
La mateixa cadena nord-americana constata que netejar les platges d'Indonèsia no és una cosa fàcil perquè el país és el segon major productor de residus plàstics. A més, de la pesca en depenen 12 milions de persones. El país, tal com assenyala el mateix portal, no té els recursos necessaris per destinar-los a la neteja de les platges o costes i, per aquest motiu, els pescadors són els més perjudicats i els qui acaben destriant els plàstics del peix.
Indonèsia vol posar-hi remei (i condicions)
La platja de Loji és famosa especialment per l'acumulació de residus. Els corrents de l'oceà els arrosseguen cap a les platges, on queden atrapats i acaben a la sorra, amuntegats i formant autèntiques platges de residus. La realitat d'aquesta platja no és pas nova. L'any 2019 ja circulaven fotografies on es podia veure més deixalles i residus que no pas sorra.
Photos like these taken at Loji Beach in West Java, Indonesia are always hard to see, but this is the devastating reality of where plastic ends up. Join #WSLPURE partner @Take3fortheSea or visit https://t.co/4ysT4aty93 to take action #StopTrashingWaves Photos: zulfikardiki_cimaja pic.twitter.com/He2Kqupb0W
— World Surf League (@wsl) June 27, 2019
En aquest context, diverses nacions asseguren haver endurit les normes per a importacions de residus plàstics, en un intent d'evitar que es converteixin en abocadors de països com els Estats Units, Unió Europea o la Xina. D'aquesta manera, Indonèsia només permetrà enviaments de productes que siguin totalment reciclables. Tailàndia, però, ha anat més enllà. Prohibirà tot els enviaments de residus plàstics entrants a partir del 2025.
Segons la mateixa CNN, la Unió Europea també s'ha compromès a prohibir les exportacions de deixalles plàstiques a països en vies de desenvolupament per al 2026. Irònicament, això ha comportat un augment a les exportacions que van cap al sud-est asiàtic, ja que les empreses s'afanyen a descarregar deixalles abans que comencin les prohibicions.