Els tretze dies de combats a Gaza han causat la mort de 21 periodistes, redactors, fotògrafs o càmeres. I disset d'ells són palestins. Així ho ha destacat un nou recompte del Comitè de Protecció dels Periodistes (CPJ, sigles angleses), que també ha recollit Efe. Tres dels periodistes morts són israelians i un de libanès. I a aquests, cal afegir que hi ha tres periodistes més que no se sap amb certesa on són o què els ha passat: un israelià que podria ser ostatge de Hamàs, un palestí suposadament detingut per l'exèrcit israelià i un altre palestí del qual se li ha perdut el rastre.

El degoteig de periodistes morts és pràcticament diari, tot i que el dia més tràgic va ser el 7 d'octubre, quan Hamàs va llançar diversos atacs terroristes per sorpresa: aquell dia hi va haver sis morts, la meitat israelians i l'altra meitat palestins. Des de llavors, i després de començar la contraofensiva israeliana, tots els reporters morts han estat palestins, a excepció d'un libanès.

Les últimes víctimes es van registrar aquest dijous, quan el càmera Khalil Abu Aatra, de la TV Al-Aqsa, va ser aconseguit amb el seu germà en un bombardeig israelià sobre Rafah; el dia anterior, el mateix director de la mateixa cadena, Sameeh Al-Nadky, també va caure en un altre bombardeig similar.

El CPJ considera aquests casos provats, però afegeix que investiga "nombrosos informes no confirmats" d'altres casos de reporters morts, detinguts, ferits o amenaçats, així com atacs a edificis on hi ha alguns mitjans de comunicació o els mateixos habitatges dels reporters. Per tant, la xifra podria ser molt més alta. 

El comitè, creat als EUA i amb antenes a diversos llocs del món, considera que en aquest moment "Gaza presenta un risc especialment alt per als periodistes en un moment en què es preparen per cobrir una possible invasió terrestre d'Israel, sumada a devastadors bombardejos israelians, talls extensius d'electricitat i caiguda de les comunicacions”.

Israel continua atacant

Almenys 18 palestins cristians han mort per un bombardeig de l'exèrcit d'Israel sobre l'església ortodoxa de Sant Porfiri a la Franja de Gaza, on s'hi han refugiat gairebé mig miler de persones, incloent-hi dones i nens, segons han informat aquest divendres fonts oficials i recull Efe. "Un atac aeri israelià la nit de dijous a divendres ha tingut com a objectiu l'església ortodoxa de Sant Porfiri al barri d'Al-Zaytoun a la ciutat de Gaza", ha destacat l'agència oficial de notícies palestina, Wafa. El Ministeri de Sanitat de la Franja de Gaza, controlada de facto per Hamàs, va assegurar que l'atac va deixar "18 víctimes (mortals) de famílies cristianes palestines".

Issa Mousleh, portaveu del Patriarcat Grec Ortodox, ha confirmat que almenys 16 persones han mort per l'impacte dels projectils israelians, però no ha descartat que la xifra sigui més gran, ja que "moltes de les prop de 450 persones que albergava l'església es troben sota la runa". A més, també han manifestat que "no hi ha eines eficaces al lloc per treure-les ràpidament". Fins ara es desconeix el nombre precís de ferits.

L'exèrcit d'Israel ha reconegut que els seus avions de combat han atacat un centre de comandament i control pertanyent al grup islamista Hamàs a Gaza, i com a resultat d'això, "una paret d'una església a la zona del centre va resultar danyada". "Estem al corrent dels informes sobre víctimes. L'incident està sota revisió", ha puntualitzat un portaveu, en subratllar que "l'Església no va ser l'objectiu de l'atac".