Més de 300 diaris dels Estats Units han defensat avui la llibertat de premsa als seus editorials, publicats de manera coordinada, en els quals denuncien els atacs del president Donald Trump als periodistes i als mitjans de comunicació des de la seva arribada a la Casa Blanca.
Al ja habitual "mitjans de comunicació falsos" ("fake news media"), que Trump utilitza diverses vegades a la setmana, el mandatari ha sumat insults a periodistes i ha arribat a catalogar la premsa com "l'enemic del poble nord-americà".
A la seva editorial d'aquest dijous, el The Boston Globe, fundat el 1872 i impulsor de la iniciativa, ha posat èmfasi en aquesta última referència, que considera perillosa per a la llibertat de premsa, protegida en la primera esmena de la Constitució dels Estats Units. "Cridar a la premsa l'enemic del poble, mentre va contra els valors nord-americans, és també un perill per al teixit cívic que hem compartit durant més de dos segles", va indicar el text.
A més, el The Boston Globe defensa que "la grandesa dels Estats Units depèn del paper d'una premsa lliure que pugui dir la veritat als poderosos".
Per la seva part, el The New York Times apel·la als ciutadans i els diu que la premsa els "necessita". La seva editorial arrenca amb una referència històrica, quan el 1787, l'any en què es va adoptar la Constitució dels Estats Units, Thomas Jefferson va escriure a un amic: "Si hagués de decidir si havíem de tenir un govern sense diaris o diaris sense un govern, no dubtaria un moment a preferir l'últim". El diari novaiorquès demana, a més, als nord-americans que se subscriguin als diaris locals de les seves ciutats per protegir el dret a la informació.
Al fornt comú s'hi han sumat tant diaris de gran tirada de ciutats grans com diaris locals, entre ells capçaleres com The Houston Chronicle, Chicago Sun-Times, Minneapolis Star Tribune, Miami Herald o Denver Post.
"Demanem als consells editorials de tot el país -progressistes i conservadors, grans i petits-, que s'uneixin a nosaltres per encarar aquesta amenaça fonamental en les seves pròpies paraules," remarca el Globe.
Més enllà de diaris que tenen una postura política diferent de la de Trump, hi ha altres mitjans afins al mandatari que han expressat el seu descontentament pel tracte que la premsa rep des del Despatx Oval. Un d'ells ha estat el Topeka Capital-Journal, un diari de Kansas que va donar suport a Trump a la seva editorial durant la campanya presidencial, arribant a qualificar el magnat com "la millor decisió per liderar els Estats Units en el futur".
Tanmateix, els editors del diari de Kansas han recordat avui que l'expressió "enemic del poble" ha estat utilitzada anteriorment per règims com la Unió Soviètica contra els dissidents o l'Alemanya nazi contra els jueus.
Davant d'aquesta onada de crítiques, Trump ha sortit avui a defensar-se a Twitter repetint que els "mitjans de comunicació falsos" són el "Partit d'Oposició".
Trump ha dit que "no hi ha res que (ell) volgués més" per als Estats Units que "la veritable LLIBERTAT DE LA PREMSA". "El fet és que la premsa és LLIURE per escriure i dir tot el que vulgui, però gran part del que diu són NOTÍCIES FALSES, impulsant una agenda política o simplement tractant de danyar la gent", assenyala el mandatari.
Aquestes contínues referències ofensives del president cap a la premsa han despertat preocupació entre diverses organitzacions internacionals, com l'ONU i la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), que han expressat el seu desconcert i han alertat del perill que aquestes crítiques suposen.
"Aquests atacs són contraris a les obligacions del país de respectar la llibertat de premsa i el dret internacional de drets humans", van assenyalar aquest mes en un comunicat conjunt els relators especials per a la llibertat d'expressió de l'ONU i de la CIDH, David Kaye i Edison Lanza.
Els experts, a més, van expressar el seu temor que els periodistes "puguin patir actes de violència" pels comentaris negatius cap a ells per part de Trump.