El 35% dels marroquins s'han plantejat emigrar i, d'aquests, més de la meitat —un 53%— estaria disposat a fer-ho de manera il·legal, segons revela una enquesta del Baròmetre Àrab, una xarxa de recerca formada per acadèmics del món àrab i els EUA. Concretament, el 55% dels marroquins de 18 a 29 anys diu que ha pensat a emigrar, una xifra que baixa fins al 24% en el cas dels ciutadans de més de 30 anys. També és més habitual entre homes, els que tenen més dificultats econòmiques i els que tenen estudis universitaris. Més de la meitat dels possibles migrants al Marroc diu que se n'aniria del país encara que no tingués els documents necessaris per poder fer-ho. Una afirmació que és més comuna entre els més pobres (64%), els homes (62%) i els que tenen un grau d'estudis més baix (58%). Els resultats de l'enquesta s'han presentat aquest divendres en una conferència a Salé, ciutat veïna de Rabat, pel Baròmetre Àrab en col·laboració amb l'Institut Marroquí d'Anàlisi de Polítiques (MIPA).
El 40% dels marroquins que no poden cobrir les seves despeses es plantegen marxar del país, mentre que la xifra baixa al 29% entre els més acomodats. Les raons econòmiques són el principal motiu per voler emigrar (45%), especialment entre els marroquins amb un nivell socioeconòmic baix; seguides de les oportunitats educatives (18%); que atrauen aquells amb estudis universitaris, la corrupció al país (15%), les raons polítiques (13%) i reunir-se amb la família (11%). La intenció d'emigrar és més comuna entre els homes que entre les dones per un marge de 20 punts. Pel que fa a la destinació preferida en cas que marxessin, en primer lloc hi ha els Estats Units (26%), seguits de prop per França i Canadà (23%), Espanya i Itàlia (22%) i Alemanya (19%).
L'enquesta, que es va fer entre el desembre del 2023 i el gener del 2024 amb entrevistes a més de 2.000 ciutadans marroquins de diverses regions, també recull la percepció dels marroquins sobre altres temes, com ara la corrupció, els serveis i la despesa pública, la preocupació pel canvi climàtic, o les qüestions de gènere. Així, els marroquins creuen que el govern ha de pujar sobretot les despeses en educació (un 23% ho considera) i sanitat (un 21%), i tres quartes parts de la població (74%) afirma que la corrupció preval a les institucions estatals en gran mesura o en una mesura mitjana. L'enquesta també reflecteix la situació econòmica al país, i destaca que un 63% dels enquestats reconeix que es va quedar sense menjar o sense diners per comprar-ne en els últims dies, una xifra que suposa un augment dràstic respecte a les dades de l'any anterior, quan tan sols un 36% ho va reconèixer.