Palestina ja s'ha convertit al territori del món on han estat assassinats més periodistes en l'últim quinquenni, amb 39 víctimes mentre exercien la seva professió. D'aquesta manera, Palestina supera Mèxic com a lloc més insegur per exercir el periodisme, on en el mateix període de cinc anys han estat assassinats 37 periodistes, segons el balanç anual publicat aquest dimecres per Reporters Sense Fronteres (RSF). Fins a l'1 de desembre, aquest 2024 havien estat assassinats a tot el món un total de 54 periodistes mentre feien la seva feina i el 30% d'aquestes morts van tenir lloc a Palestina a mans de les forces israelianes.
Els fronts oberts que manté Israel a Gaza i el Líban han marcat clarament el balanç d'RSF aquest 2024, com ja ho va fer l'any passat. L'ONG amb seu a París va detallar que un total de 155 periodistes palestins i libanesos han mort a mans d'Israel durant el conflicte de Gaza des del seu inici l'octubre del 2023, dels quals almenys 40 van ser assassinats pel fet d'informar conflicte i la resta van ser víctimes circumstancials. Israel s'ha convertit també en la "tercera presó de periodistes més gran del món", darrere de la Xina i Birmània, segons ha assegurat a EFE una portaveu de RSF, Elena García.
Àsia, segona regió més perillosa del món per periodistes
Aquest 2024, fins a l'1 de desembre, un total de 54 periodistes han estat assassinats a tot el món mentre treballaven i Àsia s'ha convertit a la segona regió del món més mortífera després del Pròxim Orient, amb el Pakistan (7) i Bangladesh (5) al capdavant. La difícil situació política i social al Pakistan ha desembocat en un augment dels atacs a periodistes en aquest país, que es converteix en el segon on més informadors han mort de forma violenta des de començament d'any per exercir la seva professió.
A Bangladesh, les cinc víctimes mortals estaven cobrint les manifestacions del juliol per l'establiment d'un sistema de quotes considerat discriminatori en el procés d'accés a l'ocupació pública, i que van ser reprimides durament per les forces de l'ordre.
Per altra banda, dels vuit periodistes assassinats a Amèrica, Mèxic és el país que acumula més morts amb cinc el 2024, un més que l'any passat, seguit de Colòmbia (2) i Hondures (1).
Quines són les amenaces per als periodistes arreu del món?
El 57% dels periodistes assassinats van ser víctimes d'un conflicte armat, rècord dels darrers cinc anys, mentre que altres periodistes van morir per raons de política local (8), crim organitzat (7) o repressió de manifestacions (5).
RSF ha relacionat aquest augment de morts de periodistes en guerres amb l'escalada bèl·lica a tot el món i va destacar la situació dramàtica per als periodistes al Pròxim Orient, l'Iraq, el Sudan, Birmània i Ucraïna. L'organització acumula quatre denúncies davant la Cort Penal Internacional per crims de guerra d'Israel contra periodistes que cobreixen el conflicte de Gaza i assegura que han rebut un justificant de recepció per part del fiscal que porta el cas. "Hem demanat que els crims comesos contra periodistes s'incloguin com a crims de guerra a la investigació que s'està duent a terme a Palestina", ha insistit RSF.