Més de la meitat dels israelians volen un futur sense el seu primer ministre, Benjamin Netanyahu. Si bé en moments de conflicte armat les poblacions s'uneixen en la defensa, el govern de Netanyahu genera rebuig, en part, perquè se'ls assenyala com a responsables de l'atac massiu de Hamàs. Segons una enquesta del Rossing Center for Education and Dialogue recollida pel The Jerusalem Post, el 86% de la població considera que l'atac de Hamàs és un fracàs del lideratge del país i el 56% creuen que Netanyahu ha de dimitir tan bon punt acabi el conflicte.
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Palestina
🔴 Els tancs són a Gaza, però Israel té un ull posat al Líban
El percentatge de persones que creuen que el govern d'Israel ha d'assumir alguna mena de responsabilitat s'enfila fins al 94%. Fins i tot, el 75% de l'enquestat considera que el govern té la major part de la responsabilitat en l'atac de Hamàs del passat 7 d'octubre. Tant és així, que una petita majoria del 56% dels enquestats considera que Netanyahu hauria de dimitir al final de l'Operació Espases de Ferro, nom amb el qual s'ha batejat l'operació militar contra la franja de Gaza.
Qui va fer-se responsable de l'atac, els que han sortit en públic a entonar el mea culpa han estat els membres de les forces armades. Herzi Halevi, el màxim responsable de les forces armades israelianes, ha admès que la resposta contra l'atac de Hamàs no va ser adequada. És més, ha confirmat que els serveis intel·ligència israelians van detectar el dia abans de l'atac moviments i activitats irregulars entre els militants de Hamàs, però no van considerar actuar.
Animadversió gestada durant mesos: la polèmica reforma judicial
Molt abans de l'atac massiu de Hamàs, el suport al govern de Netanyahu tampoc es trobava en el seu millor moment. La seva deriva cap a la dreta i la polarització del taulell polític d'Israel han fet que els darrers anys, per a Netanyahu, hagi estat difícil seguir en el poder. Tanmateix, la gota que ha fet vessar el vas ha estat el seu projecte de reforma del sistema judicial. Amnistia Internacional ha definit aquest projecte com: "dissenyat per erosionar la revisió judicial i afeblir els poders de supervisió del Tribunal Suprem d'Israel".
Davant aquest projecte de llei, la població d'Israel es va mobilitzar massivament durant setmanes per exigir al govern de Netanyahu aturar aquesta reforma. Malgrat tot, la primera fase de la reforma es va aprovar al juny i just després es van convocar noves mobilitzacions, algunes dels quals van acabar amb la intervenció de la policia. Tot plegat, fa que, abans de l'atac del passat dissabte 7 d'octubre, el rebuig a Netanyahu ja ocupava una bona part de l'opinió pública.