Un grup de 62 eurodiputats conservadors han acusat l'alt representant per a Afers Exteriors de la UE, Josep Borrell, d'"amenaçar seriosament la credibilitat de la Unió" per haver rebut una delegació de representants del govern veneçolà de Nicolás Maduro, un règim no reconegut per la UE.
En una carta enviada el passat divendres 16 d'abril i impulsada per l'eurodiputat del PP Leopoldo López Gil, els membres dels grups parlamentaris europeus Grup Popular (PPE, inclou el PP), Renew (lliberals) i el Grup Conservador i Reformista Europeu (ECR, inclou Vox) denuncien que la recepció dels veneçolans redueix la UE als "acòlits del règim abominable" de Maduro.
La carta d'acusació
En la carta, els conservadors critiquen que Borrell "sol·licités" la reunió a Brussel·les entre els alts càrrecs del Servei d'Acció Exterior Europeu (SEAE) i una delegació veneçolana composta per Iris Varela, Pedro Carreño i Desireé Santos Amaral el passat 14 d'abril. En particular, els diputats assenyalen Varela per les seves postures polítiques "radicals i violentes", per les amenaces contra "el president interí Juan Guaidó" i per ser la responsable de l'expulsió de l'ambaixadora de la UE a Caracas el passat mes de març.
Segons el seu parer, aquesta reunió no concorda amb la reiterada condemna del règim de Maduro i les eleccions del passat desembre feta pública per la UE. Com a conseqüència, els membres estan estudiant demanar la compareixença de Borrell davant el Parlament Europeu perquè doni explicacions sobre aquest incident.
"Rutina diplomàtica diària"
Per la seva banda, un portaveu del SEAE va confirmar dijous passat que, efectivament, hi va haver una "reunió tècnica" entre les dues parts ja mencionades. Segons el seu parer, la reunió va "formar part de la rutina diplomàtica diària", i va afegir que "els funcionaris del SEAE van reiterar la posició de la UE sobre la falta de legitimitat democràtica de les eleccions". En les declaracions, el portaveu va recalcar "la necessitat d'augmentar l'accés humanitari per fer front a la dramàtica situació a Veneçuela" i la promesa de la UE per "fomentar el diàleg pacífic i una solució democràtica i sostenible a la crisi del país".