El 62% de la població israeliana –tant jueus com àrabs– consideren que és hora que dimiteixin els responsables de les fallades al voltant de l'atac de Hamàs del 7 d'octubre passat, segons l'última enquesta realitzada per l'Institut per a la Democràcia d'Israel.
L'enquesta, que es va dur a terme entre el 14 i el 17 d'abril, va recopilar respostes d'un total de 514 entrevistats en hebreu i unes 98 en àrab. I a la pregunta sobre la necessària dimissió de responsables públics més de 6 mesos després de l'atac, el 58% dels enquestats jueus van respondre que sí, cosa que va augmentar al 81% entre els enquestats araboisraelians.
Aquest mateix dilluns ha presentat la dimissió el cap de la Direcció d'Intel·ligència militar, Aharon Haliva, acatant la seva responsabilitat en l'atac sorpresa d'octubre en què van morir 1.200 persones en territori israelià. Es tracta del primer alt càrrec a dimitir, mentre continua una investigació interna castrense sobre el que va passar aquell matí i la resposta donada.
El país demana eleccions
Sobre la convocatòria d'eleccions anticipades, un 51% dels entrevistats van considerar que s'haurien de fer abans de final d'any; i només el 25% es va mostrar a favor que se celebrin quan finalitzi aquesta legislatura, és a dir, el 2026.
Part de la societat israeliana fa mesos que convoca protestes antigovernamentals tots els caps de setmana, a diferents punts del país, a favor d'eleccions anticipades i demanant la fi del Govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, la popularitat del qual ha caigut als seus nivells més baixos.
Els familiars dels ostatges, almenys 133 persones segueixen en mans de Hamàs des d'octubre, li retreuen a Netanyahu i al seu govern la seva incapacitat per portar-los de tornada i creuen que el líder israelià està més interessat en la seva supervivència política que en tornar els seus éssers estimats mitjançant una treva a Gaza.
Dimissió i investigacions
El cap de la Direcció d'Intel·ligència d'Israel, Aharon Haliva, ha sol·licitat aquest dilluns posar fi al seu càrrec, en considerar-se responsable de la inacció militar que no va evitar l'atac múltiple de Hamàs del 7 d'octubre passat, en què van morir 1.200 persones en territori israelià. Haliva es converteix així en el primer alt càrrec a dimitir pels fracassos que van envoltar l'atac de Hamàs, arran del qual l'exèrcit va endegar una investigació interna a finals de febrer. Les conclusions d'aquest informe s'espera que siguin presentades al Cap de l'Estat Major, el tinent general Herzi Halevi, a principis de juny.
A l'octubre, Haliva, amb 38 anys de servei a les Forces de Defensa d'Israel, va assumir part de la culpa per la resposta lenta contra milers de milicians de Hamàs que aquell dia van prendre el control de més d'una desena de comunitats israelianes i van arribar a desplegar-se armats en un 3% del territori. La investigació interna en curs busca analitzar la resposta de les tropes també en el període anterior i posterior a l'atac, així com el seu desplegament al terreny i els procediments operatius emprats per anul·lar els combatents.