El diccionari per entendre el funcionament de les eleccions als Estats Units, molt diferents a les que tenim aquí, és molt extens. En aquest article explicarem què és un 'swing state', un terme que de ben segur que durant la nit electoral del pròxim dimarts 5 de novembre se sentirà en múltiples ocasions. Els 'swing states' o estats frontissa fa referència a aquells estats que no tenen un candidat clar a les enquestes, és a dir, que no està clar si en aquell estat guanya el partit republicà de Donald Trump o el demòcrata de Kamala Harris. Com a curiositat, als Estats Units també anomenen 'purple state' als estats frontissa, ja que és aquell estat que no és majoritàriament demòcrata, representat amb el color blau, ni republicà, representat amb el color vermell. Per tant, és un estat lila, el color que s'obté de barrejar el blau i el vermell.

🔴 Resultats eleccions Estats Units 2024 | DIRECTE

 

✍️ Enquestes Trump vs. Harris: així estan els sondejos per a les eleccions als Estats Units 2024
 

L'objectiu número 1 dels candidats

Aquesta indecisió, o aquest 'swing' que fa que l'estat en concret es mogui entre els dos partits, converteix els estats frontissa en els objectius primordials dels dos grans partits en les eleccions presidencials; qui guanyi en aquests estats té més possibilitats de guanyar les eleccions. Per la seva banda, els estats que no són frontissa, s'anomenen 'safe states', o estats segurs, on se sap, abans que se celebrin les eleccions, qui guanyarà, ja que la tradició de vot no acostuma a variar al llarg dels anys.

Per què existeixen els estats frontissa i els segurs?

El sistema electoral als Estats Units, on el president no és escollit pel vot directe dels ciutadans, sinó que ho és pels membres del Col·legi Electoral, és el que propicia que existeixin els estats segurs i frontissa. El Col·legi Electoral dels Estats Units és el cos de compromissaris encarregat d'elegir el president i el vicepresident dels Estats Units i es forma cada quatre anys únicament amb aquest propòsit. El Col·legi Electoral és un exemple d'elecció indirecta, ja que són els votants els que elegeixen els membres d'aquesta institució i aquests els encarregats, alhora, d'escollir directament el president i el vicepresident. Sovint, el Col·legi Electoral és objecte de crítiques i controvèrsia, ja que aquest sistema electoral permet que un candidat guanyi l'elecció encara que perdi el vot popular nacional, cosa que ha fet que hi hagi nombrosos intents d'eliminar-lo o reformar-lo. 

Així doncs, aquest sistema fa que  un estat es consideri segur quan a les enquestes un partit té un gran avantatge respecte a l'altre, sinó, es converteix en un estat frontissa. És per això que la campanya electoral se centra en aquests estats on tots dos partits tenen oportunitats de guanyar. Entre els estats segurs, hi ha els tres més poblats, Califòrnia (demòcrata), Texas (republicana) i Nova York (demòcrata).

Quins són els estats frontissa?

Per a les eleccions del 5 de novembre, Geòrgia, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsilvània, Nevada i Carolina del Nord són els estats indecisos que poden acabar definint qui serà el futur president o presidenta dels Estats Units. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!