El retrat-robot del trumpista com a home blanc de seguida cau per terra en aquest diumenge de tardor al Madison Square Garden de Nova York. Les cues omplen els carrers de Manhattan de seguidors del candidat republicà a les portes del pavelló dels New York Knicks, que farà de temple de Donald Trump a la seva ciutat, per molt que a priori no és el seu camp de batalla, ja que es dona per fet que hi guanyaran els demòcrates. La gran majoria són homes blancs, sí, però arreu hi ha dones i homes negres, llatins, jueus, ultraortodoxos, asiàtics... que s'apunten al carro i defensen el control d'una immigració amb la qual no s'identifiquen. 

Està previst que Trump (i poc abans Elon Musk) parli a les cinc de la tarda (finalment ho farà dues hores més tard, passades les set), però a les 12 els voltants de l'estadi ja estan plens a vessar. La cua avança lentament i, cada cop que ho fa, crits de "U.S.A, U.S.A" esperonen els ànims per arribar fins a les portes, que no es creuaran fins dues hores després.

Leoni, originària de Jamaica i resident de New Jersey, afirma convençuda que "l'economia ha caigut i cal que Donald Trump torni". "Economia i immigració són les prioritats", diu. "Jo soc immigrant, però legal, i crec que és necessari un cert ordre en com la gent arriba a aquest país, i això no és ordre", defensa. El seu germà, Bobby, llista com a prioritats la immigració, el crim i l'economia, però afegeix un: "No estic en contra dels gais, però amb les polítiques de Kamala Harris amb la gent trans, posem en dubte que les dones siguin dones i que els homes siguin homes", afirma. "Hi ha massa il·legals aquí, arriben i aconsegueixen favors dels poders, saturen la nostra economia, els nostres hospitals, els nostres recursos", diu. 

Bobby, votant de Trump a Nova York.

El control de les fronteres i la reducció de la inflació seran, en efecte, els llocs comuns de les més de 25 persones que parlaran al llarg del dia des de l'escenari muntat al Madison Square Garden, en una llarga jornada de cinc hores amb 20.000 seguidors asseguts esperant i gaudint fins que parla el candidat. No serà Trump, però, qui encengui la polèmica més forta, si no l'humorista Tony Hinchcliffe, que diu que Puerto Rico és "una illa de brossa" i rep les respostes d'una congressista republicana de Puerto Rico, de Kamala Harris i també de Bad Bunny i Ricky Martin. 

La hiperbòlica "invasió" d'immigrants

Pel que fa a Trump, entre el deliri dels seus seguidors, fins i tot les llàgrimes d'alguns, insisteix a parlar d'una "invasió" d'immigrants als Estats Units. La hipèrbole del candidat dibuixa un escenari de guerra que desafia qualsevol realitat: "Estan permetent criminals de tot el món entrar al nostre país. En els últims quatre anys, Kamala Harris ha importat criminals immigrants de tot el món, des de Veneçuela fins al Congo". 

El Cristian, fill d'una peruana i d'un salvadoreny que viu a New Jersey, està d'acord amb tot el que diu l'expresident i assegura que "cap país del món té fronteres obertes". A New Jersey, d'on és ell i molts dels que venen a l'acte, assegura que han crescut els cartells pro-Trump. "Trump té un pla sòlid i està disposat a combatre i a rescatar aquest país". 

La paraula "lluita", repetida en diverses ocasions, "fight, fight, fight" és un dels múltiples lemes que escalfen la tarda en molts dels discursos previs al de Trump. "Estàs acomiadada!", com a frase per adreçar a Kamala Harris un cop guanyi les eleccions, és una altra de les preferides. L'exalcalde de Nova York, Rudy Giulani, o l'exlluitador de lluita llibre Hulk Hogan són les cares més conegudes internacionalment sense comptar Musk. "No veig cap nazi aquí", diria Hogan després de passejar-se per l'escenari sense decidir-se a estripar la samarreta. Celebritats nacionals de l'entorn trumpista com Tucker Carlson, el conspiranoic nebot de Kennedy, Robert Kennedy Jr, empresaris i membres destacats del partit com el president de la Cambra Mike Johnson, i és clar el número 2 de Trump JD Vance, completen un enorme cartell amb desenes de personalitats que apareixeran entre cançons de rock, trap i pop. 

Tot i la insistència amb la immigració i la inflació, els discursos no tenen una coherència entre si i més que un acte polític l'esdeveniment és un espectacle d'stand up en el qual els deliris estan totalment permesos. Un dels més rocambolescos, crucifix en mà, el protagonitza el desconegut David Rem, un treballador, en dir que Kamala Harris és "l'anticrist", "el diable". 

"Esteu millor que fa quatre anys?"

"Esteu millor que fa quatre anys?", pregunta Trump abans de començar el seu discurs. I tothom respon que "no", un dels ganxos utilitzats per atraure electors, amb les enquestes gairebé igualades ara mateix. Per a l'economia, Trump té preparat un equip d'eficiència de recursos que lideraria Elon Musk, que quan li pregunten calcula que podrà estalviar 2.000 dels 6.000 bilions de despesa pública que té el país. Entre les mentides que deixa anar, una xifra de llocs de treball a la indústria de la manufactura: diu que s'han perdut 50.000 llocs de treball en el darrer any, però realment n'hi ha gairebé els mateixos que l'any passat i són més que com va acabar la legislatura de Trump. "Farem Amèrica assequible un altre cop", diu en relació amb els preus després de prometre que aconseguirà reduir la inflació i que eliminarà els impostos vinculats a la Seguretat Social. 

Promet "protegir les empreses dels Estats Units per tal que no marxin", alliberar-les d'impostos, retallar a la meitat els costos de l'energia i aplicar aranzels recíprocs, és a dir, a la Xina els mateixos que la Xina apliqui al producte dels Estats Units. "Protegiré els nostres treballadors, protegiré els nostres llocs de treball, protegiré les nostres fronteres, protegiré les grans famílies i el dret a néixer dels nens", ha afirmat Trump, que recentment s'ha posicionat davant l'avortament com a antiavortista, però a favor d'excepcions en casos com violació, en un dels temes que més polseguera aixeca durant la campanya. 

El poder de l'exageració i el magnetisme del personatge, així com el desgast de la inflació, fa que Trump sigui capaç de navegar sempre entre aigües contradictòries com deixar espai per al racisme i atraure al mateix temps les minories descontentes o donar suport total a Netanyahu i prometre pau als palestins per tal d'atreure el vot àrab i musulmà. I tot això des de Nova York, una plaça eminentment republicana on en principi Trump no té molts números de guanyar i, per tant, en contra de l'estratègia habitual d'anar als estats pèndol durant els darrers dies d'eleccions. "Nova York és territori Trump", adverteixen, en canvi, els anuncis que contradiuen aquesta realitat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!