El president palestí, Mahmud Abbas, ha advertit aquest divendres al secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, que el desplaçament de la població de la Franja de Gaza suposaria "una segona Nakba". Ho ha dit en al·lusió a l'èxode de centenars de milers de palestins que van fugir o van ser expulsats durant el conflicte desencadenat després de la creació de l'Estat d'Israel el 1948.
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Palestina
En una reunió amb Blinken a Amman, la capital de Jordània, Abbas ha rebutjat "el desplaçament del nostre poble de la Franja de Gaza, perquè això seria una segona Nakba per al nostre poble", segons un comunicat publicat per l'agència de notícies oficial palestina Wafa .
El palestí ha llençat aquest advertiment després que l'exèrcit israelià demanés aquest divendres l'evacuació dels civils del nord de la Franja de Gaza, incloent-hi la ciutat de Gaza, i els ha instat a desplaçar-se cap al sud, cosa que implica el moviment de més d'1 milió de persones i suggereix una operació terrestre imminent.
"Aturar immediatament l'agressió israeliana"
També ha traslladat a Blinken, que aquest dijous va ser a Tel Aviv per mostrar el suport "indestructible" dels Estats Units a Israel, la necessitat d'"aturar immediatament l'agressió israeliana", que està provocant "una catàstrofe humanitària" a la Franja de Gaza, on a més, l'Estat jueu ha tallat els serveis d'aigua, electricitat i l'accés d'aliments.
Així mateix, ha reiterat que l'única sortida a la guerra és la implementació de la solució dels dos Estats, amb la creació d'un Estat palestí independent sobre la base de les fronteres del 1967 i amb Jerusalem Est com a capital.
L'advertència d'Israel d'evacuació del nord de l'enclavament palestí implica la reubicació d'almenys 1,1 milions de persones –gairebé la meitat de la població de la Franja–, cosa que ara l'ONU veu "impossible" i que pot tenir " greus conseqüències humanitàries". Gaza està a punt del col·lapse després dels bombardejos israelians que se succeeixen des de dissabte i que ja van deixar 1.572 morts i 7.262 ferits.
A això s'hi suma l'escassetat de menjar, combustible, electricitat o medicines pel setge total sobre l'enclavament que va imposar Israel després de l'atac de Hamàs de dissabte contra l'Estat jueu, que va causar almenys la mort de 1.300 persones a Israel.
Crims de guerra als dos bàndols
Des de la comunitat internacional s'han denunciat les accions de tots dos bàndols. Tant Israel com Hamàs cometen crims de guerra, el primer per bloquejar l'entrada de tota mena de subministraments a Gaza, inclosos aigua i aliments, i el segon per l'execució sumària i el segrest de civils, ha afirmat aquest mateix divendres l'ONU.
"Utilitzar la fam dels civils com un mètode de guerra, privant-los de béns indispensables per a la seva supervivència, està definit com un crim de guerra pel dret internacional", ha dit en referència al bloqueig total imposat per Israel contra Gaza, la portaveu de l'Oficina de les Nacions Unides per als drets humans, Ravina Shamdasani. "Capturar ostatges i l'execució sumària de civils per part de Gaza, això òbviament també està prohibit pel dret internacional i també són crims de guerra", ha afegit.