El president de Palestina, Mahmud Abbas, ha agraït el reconeixement oficial de Palestina per part d'Espanya, Noruega i Irlanda, una decisió que ha qualificat “de valenta” i que ha assegurat que demostra un “consens internacional” per poder posar fi a la guerra a la Franja de Gaza. En un comunicat difós aquest dijous, ha assegurat que “la Presidència palestina dona la benvinguda a les valentes i audaces posicions polítiques europees, especialment les adoptades per Espanya, Irlanda i Noruega que han reconegut l'estat de Palestina”. 

En el mateix text, Abbas ha fet referència a les declaracions de l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, que el diumenge va afirmar que la solució dels dos estats “no és una concessió dolorosa” ni suposa una amenaça per a la seguretat d'Israel, sinó que és l'única garantia “a llarg termini” per a la seva seguretat i prosperitat. “És coherent amb la posició oficial palestina, que ha subratllat repetidament que les solucions militars i de seguretat han fracassat”, ha afirmat. A més, també ha agraït a Borrell la crítica cap a Israel per no acatar l'última ordre de la Cort Internacional de Justícia (CIJ), que el passat divendres va ordenar “detenir immediatament” la seva ofensiva militar en Rafah, al sud de Gaza. Una ordre, que va desobeir, ja que no ha cessat els seus atacs des de llavors. 

Reconeixement de l'estat de Palestina

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença en anglès i en espanyol aquest dimarts, ha defensat que la decisió del seu govern de reconèixer l'estat de Palestina “no va contra ningú” i encara menys contra Israel, “un país amic” amb qui pretén mantenir les bones relacions, tot i que, ha matisat que sí que significa un “rebuig profund a Hamàs”. El líder socialista ha remarcat que “l'Estat de Palestina ha de ser viable, amb Cisjordània i Gaza connectades per un corredor i amb Jerusalem Est com la seva capital, i unificades sota el govern legítim de l'Autoritat Nacional Palestina”. Amb la decisió d'aquest dimarts, Espanya se suma a una llista de 140 estats que ja han reconegut Palestina. 

La decisió d'Espanya no ha agradat a Israel, que des de l'anunci de Sánchez al Congrés ha mostrat el seu rebuig i ha elevat el to contra el govern espanyol. El ministre d'Exteriors israelià, Israel Katz, és qui està liderant aquesta postura crítica contra Espanya. Aquest dimarts ha acusat Pedro Sánchez de ser “còmplice d'incitar al genocidi jueu” per reconèixer a l'Estat palestí i per no acomiadar a la vicepresidenta Yolanda Díaz quan va dir que “Palestina serà lliure des del riu fins al mar”. Des de fa uns dies Katz ha elevat el to, el diumenge va publicar en el seu perfil d'X un vídeo en el qual es veia a dos ballarins de flamenc i acompanyat d'un missatge amb lletres grans en groc “Hamàs: Gràcies, Espanya”. Katz ha difós el vídeo al seu compte d'X i ha citat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegurant que “Hamàs li agraeix el seu servei”. Aquest dilluns va fer un pas més i va amenaçar el govern espanyol en un comunicat on advertia que “la Inquisició es va acabar. A qui ens faci mal, li farem mal”. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!