Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han acabat sense acord la cimera organitzada aquest dilluns per arribar a un acord per repartir els nous lideratges de les institucions comunitàries. Així ho ha confirmat el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha confiat que el pacte arribi en la cimera formal que se celebrarà la setmana vinent a Brussel·les. Michel ha apuntat que les converses entre els 27 han anat "en bona direcció" i hi ha bones sensacions de cara a un acord la pròxima setmana. A més, ha assegurat que la trobada ha estat una bona oportunitat per "intercanviar posicions" entre els líders. "Tenim el deure col·lectiu d'arribar a un acord a finals de juny", ha assenyalat. Amb tot, els líders europeus deixaran per als pròxims 27 i 28 de juny d'aquest mes la decisió sobre la renovació dels alts càrrecs.
“Era perfectament clar des del principi que l'objectiu avui no era prendre una decisió, això està planejat per a la setmana vinent. Aquesta reunió estava prevista per tenir un intercanvi de punts de vista en profunditat, ser transparents els uns amb els altres, compartir preocupacions, prioritats i expectatives de manera que tots ens escoltem”, ha assenyalat Michel.
Von der Leyen, la gran favorita
A la taula de negociació arribaven diversos noms que comptem amb el suport d'una àmplia majoria de líders: l'alemanya Ursula von der Leyen per a la Comissió Europea, el portuguès António Costa per al Consell Europeu i l'estoniana Kaja Kallas com a alta representant de la Unió Europea per als Afers exteriors i la Política de Seguretat. En aquest sentit, el Partit Popular Europeu aposta perquè la seva candidata, Von der Leyen, torni a repetir com a presidenta de la Comissió Europea, mentre que es nega a fer que el candidat socialista, António Costa, sigui el nou president del Consell Europeu. Segons fonts diplomàtiques, les converses s'han encallat quan els populars europeus han demanat més presència en els alts càrrecs, en entendre que els resultats electorals els ha donat més força. Els populars han demanat assumir també la meitat de la presidència del Consell Europeu, que a priori hauria d'anar a parar a mans socialdemòcrates. A més, i malgrat que els líders de la UE no elegeixen el president del Parlament Europeu, estava previst que indiquessin que preferentment fos un representant del Partit Popular Europeu, aplanant així el camí per a la reelecció de la maltesa Roberta Metsola al capdavant d'aquesta institució.
A l'inici de la negociació, el PPE ha plantejat un canvi a l'estructura tradicional dels càrrecs, i és que, la presidència del Consell Europeu es divideixi en dos mandats de dos anys i mig, perquè ells puguin ocupar el càrrec la meitat de la legislatura. Seria el mateix format que s'aplica a la presidència del Parlament Europeu, que també es divideix en dues meitats. Tanmateix, la presidència del Consell Europeu és en teoria de dos anys i mig i prorrogable una vegada, mai s'ha repartit entre dues persones. Al final de la trobada, fonts de la delegació espanyola han confirmat que la proposta, considerada “en contra de la tradició”, no ha estat acceptada.
Pròxima cita, a finals de juny
Els líders van arribar aquest dilluns a Brussel·les amb la intenció de tancar amb rapidesa un acord polític que enviés un senyal de fortalesa de la Unió, encara que la decisió no es pogués adoptar formalment fins al pròxim Consell Europeu del 27 i 28 de juny, al costat de l'agenda estratègica del bloc per a la pròxima legislatura també a Brussel·les. "Els líders hauran de treballar intensament per assegurar que hi haurà un acord sobre el cicle institucional i sobre una agenda estratègica", ha apuntat Michel.
Preguntat per si hi ha una majoria favorable per a la repetició d'Ursula von der Leyen com a presidenta de la Comissió Europea, António Costa per al Consell Europeu i Kaja Kallas com a alta representant de la Unió Europea per als Afers exteriors i la Política de Seguretat, Michel ha assegurat que “s'aclarirà la setmana vinent”.