La treva a Gaza, després d'un mes i mig de constants bombardejos finalitza al setè dia. Aquest divendres al matí s'ha reprès l'intercanvi de foc. "Hamàs ha violat la pausa operacional i a més ha disparat cap a territori israelià. Les Forces de Defensa d'Israel han reprès els combats contra l'organització terrorista a la Franja de Gaza", sosté l'Exèrcit d'Israel en un comunicat. En canvi, del Ministeri d'Interior gazià, controlat per Hamàs, ha assenyalat que ha estat d'exèrcit israelià qui ha trencat la treva: "l'aviació israeliana sobrevola la Franja i els seus vehicles han obert foc al nord-oest de l'enclavament".
Dijous va ser la setena i última jornada d'una treva negociada per Qatar, Egipte i els Estats Units, a través d'un acord que va incloure l'alliberament d'ostatges a canvi de l'alliberament de presos palestins a presons israelianes i l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza. En total, es van alliberar 105 ostatges, entre ells 81 israelians i 24 estrangers, i es van excarcerar 240 presoners palestins, tots ells dones i menors.
Justament, els negociadors de la treva han pressionat fins a l'últim moment per tractar d'allargar-la. El mateix dijous, durant una visita oficial a Israel i la Cisjordània ocupada, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, va demanar als líders israelians abstenir-se de reprendre l'ofensiva militar a la Franja de Gaza, tret que estableixi un pla concret per protegir als civils palestins. Els Estats Units no volen que es repeteixin al sud de l'enclavament palestí "les pèrdues massives de vides civils i el desplaçament (de persones), a l'escala en què va passar al nord", va dir Blinken, en explicar que el pla d'Israel ha d'incloure "la designació precisa d'àrees al centre i sud de Gaza on els civils poden estar fora de perill i fora de la línia de foc". Per altra banda, Qatar estava treballant amb els seus socis regionals per aconseguir un alto el foc permanent.
Sense voluntat per a un alto el foc permanent
Cap d'aquests intents ha arribat a bon port. L'empresa era difícil, ja que cap de les dues parts havia mostrat gens d'interès a cessar les hostilitats, més aviat al contrari. Abans fins i tot de la primera pròrroga de la treva, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, va afirmar: "Al final de l'acord, tornarem amb tota la potència per aconseguir els nostres objectius; destruir Hamàs, assegurar que Gaza no torni a ser el que era i, per descomptat, alliberar tots els nostres ostatges". Per altra banda, Hamàs ha mostrat la mateixa determinació de continuar lluitant contra Israel un cop acabés la treva.