ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
"Les sancions equivalen a una declaració de guerra. (Vladímir) Putin està en guerra contra Ucraïna, però no vol estar en una guerra contra l'OTAN", descriu l'investigador sènior expert en Rússia del Real Instituto Elcano, Andrés Ortega, en conversa amb ElNacional.cat. Ara bé, el que no està clar és quina Ucraïna vol Putin. "No sabem si vol una Ucraïna independent, neutra i desmilitaritzada, si hi haurà una Ucraïna o dues, però partides en dos, una part més prorussa i l'altra amb la mirada posada a occident o, fins i tot, si podria acabar annexionada una OTAN russa". "Crec que (Volodímir) Zelenski ha fet un pas enrere amb el tema de l'OTAN, vol entrar a la UE com a garantia de seguretat i el que busca Putin és una Ucraïna més pròxima a Rússia o que sigui un país tampó a l'OTAN".

I si hi hagués una Ucraïna partida en dues parts, què passaria amb Kíiv? Una pregunta de difícil resposta. "Seria una mica la solució a la coreana, depèn una mica del que facin els occidentals. Caldria una solució que ho permetés". "Putin buscava una rendició ràpida del govern ucraïnès, però ara juga amb el factor temps. No crec que s'hagi plantejat l'ocupació d'Ucraïna per part de Rússia, això seria mig milió d'efectius militars i policials. La intenció és ocupar la part que interessa. La del Donbass i la sortida al mar Negre. Així quedaria una Ucraïna sense sortida al mar i Rússia controlant-ho". Ortega, però, assenyala un fet important que podria haver alentit totes les operacions i les intencions de Putin. I és que ha fet un mes de febrer més càlid, i, per tant, hi ha hagut desgel. La invasió estava prevista sobre gel i s'han acabat trobant fang. "Les coses són més lentes del que s'esperaven, sobretot amb la resistència trobada". 

I les armes nuclears?

Les armes nuclears està clar que són un factor clau d'aquesta guerra. I això seria un element central. "Totes dues parts tenen armes nuclears i un país amb armes nuclears no s'ha enfrontat mai amb un altre país amb armes nuclears. Per tant, l'OTAN, els Estats Units, i sobretot França i el Regne Unit eviten un enfrontament militar amb Rússia per la por de perdre el control i escalar el conflicte. Tot plegat no passa des del 1945".

"Putin segurament contempla que Geòrgia i Moldàvia entrin a l'OTAN. Si Ucraïna entra a l'OTAN, la frontera russa amb l'Aliança passaria de 1.700 quilòmetres a 3.500 quilòmetres. I això implica moltes coses". En aquest sentit, al president rus "li molesta que els països entrin a la UE, no només militarment i per seguretat, sinó per tot el que significa estar a la UE amb termes democràtics".

Què pot passar si Putin no es retira?

"El que penso, si això continua, si no hi ha retirada, que no la veig, Rússia serà un estat pària, aïllat del món, i la segona cosa que farà serà caure en mans de la Xina per buscar sortides al gas i petroli. Rússia quedarà molt debilitada. També pot tenir un paper el fet que moltes empreses estan marxant del país, per qüestions morals, d'imatge o per les sancions, que ho fan impossible de continuar. I això als russos els importa perquè compren moltes coses a Occident. Sense anar més lluny, ara els cotxes potser hauran de tornar a ser Lada". I és que Rússia no és un país tan autosuficient. Si més no, en moltes coses. Sobretot, tal com assenyala l'expert, en tecnologia. 

 

Imatge principal: armes que formen part de l'entrenament militar a la Universitat Politècnica d'Odessa / Efe