La Constitució de El Salvador no permetia fins fa poc que un dirigent es presentés a la reelecció, tanmateix, la pressió de Nayib Bukele i el seu partit Nuevas Ideas (NI) i la seva presència institucional han obert el camí per canviar aquesta situació. Amb via lliure per presentar-se a la reelecció, Bukele no només ha optat a la presidència del país de nou, sinó que aquest diumenge ha arrasat als comicis. El president salvadorenc ha aconseguit tants vots, que no s'ha esperat als resultats oficials per declarar-se vencedor. El mateix Bukele ha anunciat que ha aconseguit el 85% dels vots, així ho ha dit en el seu discurs de victòria, que no ha estat exempt de polèmica. En el seu to populista i incendiari habitual, Bukele ha aprofitat l'escenari de la seva segona victòria a les eleccions per carregar contra la premsa espanyola. "No serem els seus lacais", ha etzibat als periodistes de l'estat espanyol.
El govern de Bukele fins ara ha despertat certes crítiques de la comunitat internacional per no respectar els drets humans i retallar la democràcia a El Salvador. La resposta del president reelegit? Una diatriba contra la premsa espanyola, en la qual s'ha erigit en defensor de la democràcia. "Em deia un periodista espanyol, per què volen desmantellar la democràcia? I jo li vaig dir: Però de quina democràcia ens estàs parlant? Democràcia vol dir el poder del poble, i si els salvadorencs volen això, per què vindrà un periodista espanyol a dir-nos el que els salvadorencs hem de fer?", ha remarcat Bukele, que ha dedicat una bona estona del seu discurs a exposar que el concepte de democràcia d'aquest periodista espanyol al qual feia referència el marquen els seus caps. "Nosaltres respectem la seva monarquia hereditària, però vostès estan en l'obligació de respectar-nos a nosaltres. L'únic que els demanem és respecte, res més", ha sentenciat.
Bukele no només ha carregat contra la premsa espanyola, sinó sobre qualsevol crítica a la seva gestió fins ara, la qual no té cap intenció de modificar, segons la seva campanya. Entre els blancs dels seus retrets també hi ha les Nacions Unides i l'Organització d'Estats Americans (OEA), així com les organitzacions no governamentals (ONG) i els activistes pels drets humans, que n'han criticat la gestió.
Com ha aconseguit tornar-se a presentar Bukele?
Bukele ja va començar a fer passes per presentar-se a la reelecció l'any 2021, quan la Sala Constitucional de la Cort Suprema va canviar un criteri d'interpretació de la Constitució. Els jutges van afirmar que la prohibició de presentar-se a la reelecció només era aplicable a un mandatari que hagués estat en el poder una dècada, però fins abans d'aquest canvi interpretatiu, el governant havia d'esperar deu anys per poder optar a la presidència un cop acabat el primer mandat.