El Partit Laborista que lidera Keir Starmer ha guanyat per una aclaparadora majoria absoluta les eleccions generals celebrades aquest dijous al Regne Unit, mentre que els conservadors del fins ara primer ministre Rishi Sunak, que han governat durant els darrers 14 anys, han patit la pitjor derrota de la seva història. Amb 647 de 650 escons ja adjudicats aquest divendres a primera hora, la formació socialdemòcrata en suma 412, de 202 en l'última legislatura, amb la qual cosa va en camí de registrar el seu millor resultat des del rècord de 418 que el 1997 va aconseguir Tony Blair. El Partit Conservador de Rishi Sunak s'enfonsa en una crisi sense precedents, amb només 120 escons de moment, venint dels 365 que van aconseguir en els comicis de 2019, que va guanyar Boris Johnson amb la seva promesa d'executar el Brexit. 

D'acord amb les últimes dades, els laboristes han obtingut un 34% del vot, enfront del 23% dels conservadors, amb una participació total als comicis d'entorn del 60%. En el sistema electoral britànic, majoritari uninominal, es vota directament al candidat de la respectiva circumscripció i guanya el més votat en cadascuna de les 650 circumscripcions que hi ha en total, al marge del percentatge de vot de les formacions en l'àmbit nacional. Per això, les victòries d'un partit solen traduir-se en una hegemonia important a la Cambra dels Comuns i les derrotes poden implicar importants patacades.

Keir Starmer: "El canvi comença ara"

Després de conèixer la seva reelecció com a diputat per la circumscripció de Richmond i Northallerton, Sunak ha admès que el Partit Laborista "ha guanyat aquestes eleccions", mentre que el seu rival, Keir Starmer, ha celebrat el triomf i declarat que "el canvi comença ara". "Ho hem fet!", ha exclamat Starmer, en un discurs davant els seus partidaris, en el qual ha assegurat que el país té ara "l'oportunitat de recuperar el seu futur". Al seu judici, els britànics es despertaran avui per descobrir que "finalment s'han tret un pes de les espatlles d'aquesta gran nació".

Starmer ha reiterat diverses vegades la paraula "canvi", que a més ha estat l'eslògan de la seva campanya, per a destacar que 14 anys de governs conservadors donen pas a un laborisme que ell mateix ha canviat primer per dins —virant el partit cap a posicions més conservadores—. "Primer el país, després el partit", ha afirmat, per a destacar que té la intenció de "governar per a cada persona" del Regne Unit. "Cal retornar la política al servei públic i demostrar que la política pot servir per al bé comú", ha proclamat el líder laborista, que va agafar les regnes de la formació després de la derrota de Jeremy Corbyn en els comicis de 2019, la pitjor de la història del partit. Starmer ha posat l'accent en què el repte més gran dels polítics en l'actualitat és recuperar "la confiança de la ciutadania", i que aquest serà el seu objectiu.

Per part seva, Sunak ha felicitat per la seva victòria el líder laborista i s'ha disculpat pels pobres resultats de la seva formació. "Avui, el poder canviarà de mans de manera pacífica i ordenada, amb bona voluntat de totes les parts. Això ha de donar-nos confiança a tots en l'estabilitat del nostre país i el seu futur", ha afirmat. El primer ministre ha reconegut que hi ha "molt del que aprendre i reflexionar" davant la desfeta del seu partit i assumeix "la responsabilitat per la pèrdua de molts candidats conservadors que han treballat intensament". Amb cara de circumstàncies, Sunak ha demanat perdó i ha avançat que viatjarà a Londres des de la seva circumscripció en el nord anglès per a deixar la prefectura de l'Executiu, a la qual "ho ha donat tot", i oferirà més detalls sobre els pròxims passos. Sunak ha afirmat que continuarà servint als seus votants en la Cambra dels Comuns, encara que no ha especificat si es mantindrà, almenys durant un temps, com a dirigent dels 'tories'.

En les pròximes hores, Sunak deixarà la prefectura de l'executiu per donar pas a Starmer, que es convertirà en primer ministre després de rebre el 'permís' del rei Carles III, com marca la tradició. Una vegada al número 10 de Downing Street, despatx i residència oficial, s'espera que doni el seu primer discurs i comenci a designar als seus ministres. El nou Parlament s'inaugurarà dimarts que ve amb l'elecció del president i el 17 de juliol el rei obrirà oficialment el període de sessions amb un discurs en el qual anunciarà el programa legislatiu del Govern.

L'independentisme escocès cau i Nigel Farage i Jeremy Corbyn entren

La caiguda dels 'tories' s'ha agreujat també en part per l'inèdit avanç de la formació populista de dretes Reform UK, de l'antic eurodiputat contrari a la Unió Europea Nigel Farage, qui personalment ha guanyat un escó en la Cambra dels Comuns després de set intents, i es preveu que la formació n'aconsegueixi fins a 4. Per la seva part, el Partit Liberal Demòcrata de Ed Davey, que va protagonitzar una acolorida campanya electoral plena de peripècies, torna a ser la tercera força parlamentària després d'anys en decadència en rondar ja els 71 escons, arrabassats principalment als conservadors al sud d'Anglaterra.

Una altra patacada significativa en aquestes eleccions és la del Partit Nacional Escocès (SNP), que ara com ara compta amb 9 diputats a la Cambra dels Comuns —de 43 que va tenir en l'última legislatura—. Això significa que els independentistes deixaran de ser la formació dominant a Escòcia, en benefici dels laboristes, si bé l'SNP segueix al capdavant del govern autònom en principi fins a les pròximes eleccions escoceses. D'altra banda, l'exlíder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, que va ser expulsat del partit per part d'Starmer amb acusacions d'antisemitisme, ha aconseguit el seu escó per Islington North, circumscripció a la qual es presentava com a independent. Corbyn, molt més a l'esquerra que Starmer, no va quallar entre el conservador electoral britànic quan va ser candidat a primer ministre representant el laborisme, i va caure davant del dretà i euroescèptic Boris Johnson.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!