Els països membres de l’Aliança de Petits Estats Insulars (AOSIS) han anunciat aquest dissabte que es retiren “temporalment” de la COP29. L’assoliment d’un acord final a la conferència que s’està celebrant a l’Azerbaidjan penja d’un fil a causa de les greus discrepàncies en termes de finançament. El president de l’AOSIS, Cedric Schuster, ha declarat que han vingut per “aconseguir un acord just “, però considera que no se’ls ha fet “ni cas”.
La decisió de l’Aliança s’ha donat després que el pessimisme s’hagi començat a escampar a la COP29. Aquest divendres, la delegació dels països menys desenvolupats va declarar la seva intenció de retirar-se temporalment de les converses amb la intenció d’arribar a un acord més just, a parer seu. El problema al centre de la discussió és el grau d’aportació dels països rics. La presidència de la conferència climàtica va publicar un esborrany on proposava un finançament anual de 250.000 milions de dòlars pel 2035, una xifra molt per sota de les demandes dels països més pobres, que n’exigeixen 500.000. A més a més, hi ha desacord en el topall d’emissions de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas.
BREAKING: the small island states & least developed countries have walked out of #CoP29.
— Rupert Read 🌍 🔥 (@GreenRupertRead) November 23, 2024
No deal is better than a bad deal, one that in some respects arguably goes back even relative to #CoP28… Huge…
Will this CoP be a bigger failure even than Copenhagen? It’s now possible. pic.twitter.com/sFlxLu2HU0
L’enviat climàtic dels Estats Units a Bakú. John Podesta, s’ha mostrat serè davant del gir de les negociacions. “Espero que aquesta sigui la tempesta abans de la calma”, ha declarat a la BBC. Podesta és un veterà en aquest tipus de reunions, ha fet front a imprevistos com aquest abans, però de moment no està clar si els Estats Units i d’altres nacions riques estan disposats a tornar a la taula de negociacions amb una oferta més atractiva.
És molt habitual que l’acord s'enredereixi en aquest tipus de conferències, però seria molt inusual que les converses s’enfonsessin del tot. A hores d'ara, ja han passat més de 24 hores de la data límit fixada a l’inici de la COP29. Els països menys desenvolupats esperaven la publicació de nous esborranys al matí d’aquest dissabte, però encara no hi ha notícies al respecte.
Què passa si col·lapsen les negociacions?
Si finalment els països no arriben a una resolució, l’acord final seria ajornat uns mesos, fins al juny, com ja va passar a la COP6 de l’any 2000. En aquest sentit, la conferència es traslladaria a la ciutat alemanya de Bonn, on es troba la seu de l’ONU sobre el clima. Si finalment es produís aquest endarreriment, la celebració de la conferència quedaria molt a prop de la COP30 de l’any vinent al Brasil.