L'esperat acord entre Israel i Hamàs inclourà una treva de cinc dies, durant la qual seran alliberats 50 ostatges en mans del grup islamista palestí a canvi de 300 presoners palestins a Israel, han dit a Efe fonts de seguretat egípcies.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora dels acords per l'alliberament dels ostatges
 

Les fonts, que han demanat mantenir-se en l'anonimat, han explicat que la treva "durarà cinc dies on hi haurà un cessament complet dels vols de drons" israelians sobre la Franja de Gaza. "L'acord inclou l'alliberament de 50 presoners retinguts per la resistència (Hamás), inclosos colons i estrangers, a canvi de 300 presoners (palestins), nens i dones", han dit les fonts. 

Han explicat que l'alliberament d'ostatges i presos "es realitzarà per etapes, a raó de 10 presoners israelians per dia davant de 30 presoners palestins". També han destacat que el pacte també permetrà l'ingrés a la Franja de Gaza de 300 camions amb ajuda alimentària, mèdica i combustible.

Objectiu: treva humanitària

Aquestes afirmacions coincideixen amb urgents difosos pel canal de televisió egipci Al-Qahera News, en què una "font d'alt nivell" va assegurar que "Egipte ha intensificat els seus esforços" i "coordinació conjunta amb Qatar" per aconseguir una treva humanitària entre Israel i Hamàs i un bescanvi d'ostatges i presoners.

El cap de l'ala política de Hamàs, Ismail Haniyeh, resident a Qatar, va afirmar aquest dimarts que és a prop d'aconseguir un acord de treva amb Israel, després de mes i mig d'una guerra que ha deixat més de 14.500 morts, la immensa majoria d'ells a Gaza.

"El moviment va entregar la seva resposta als germans de Qatar i als mediadors, i estem a prop d'assolir un acord de treva", ha dit Haniyeh, exiliat des de fa anys a Qatar, en un breu comunicat publicat a Telegram.

Israel va declarar la guerra a Hamàs el 7 d'octubre després d'un atac del grup islamista que va incloure el llançament de coets i la infiltració d'uns 3.000 milicians que van massacrar unes 1.200 persones i van segrestar més de 240 en llogarets israelians propers a la Franja de Gaza.

Les forces aèries, navals i terrestres d'Israel han contraatacat des de llavors sobre l'enclavament palestí, on ja sumen més de 13.300 morts, la majoria nens i dones, així com més de 6.500 desapareguts que podrien estar sota la runa, per la qual cosa la xifra de víctimes mortals podria ser encara més alta.

Netanyahu no vol pauses

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, s'ha oposat fins ara a tenir qualsevol alto el foc, per tant, si accepten ara, el públic ho veurà com una debilitat, sense importar com s'intenti justificar. Si es respecta l'alto el foc, un fet que suposa un risc, podria passar que després la comunitat internacional demanés ampliar-lo, destacava un article d'Al Jazeera. 

El malson més gran de Netanyahu seria arribar a un punt en què no només no aconseguís destruir Hamàs, sinó que el reconegués de facto mitjançant la negociació, encara que fos indirectament. Un fet que, com no podria ser d'una altra manera, podria comportar problemes a la imatge del primer ministre israelià.