Tot i que exerceix com a rei del Regne Unit des del passat 8 de setembre, dia en què va morir Elisabet II, Carles III serà coronat el 6 de maig de 2023. L'acte tindrà lloc a l'Abadia de Westminster de Londres i també es coronarà la reina consort Camila. En aquest esdeveniment, el monarca, que fa un mes que és al càrrec, rebrà la corona, el ceptre i l'orbe, que són els símbols del regnat. Estarà oficiat per l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby. Segons ha explicat el Palau de Buckingham, amb aquest "ritual" es buscarà "reflectir el paper del monarca en l'actualitat i mirarà cap al futur, al mateix temps que estarà arrelat a les tradicions històriques".
L'acte de coronació és un esdeveniment que pràcticament no ha variat des que se celebra. La tradició es remunta al 1066, des de la conquesta normanda d'Anglaterra, i s'ha fet sempre a l'Abadia de Westminster. Encara sobre l'acte que es prepara per coronar Carles III, des de Londres s'espera que la cerimònia sigui més modesta que la darrera que es va celebrar, que va ser la de la seva mare, Elisabet II, el 2 de juny de 1953. "L'objectiu és que reflecteixi el seu desig d'aplicar certa austeritat a la reialesa britànica", indiquen.
Davant l'arquebisbe de Canterbury, el nou rei jurarà la seva intenció de regnar el país, així com ser el monarca dels altres 14 països en què és cap d'Estat. El llistat de nacions en què també és el rei la formen Antigua i Barbuda, Austràlia, les Bahames, Belize, el Canadà, Grenada, Jamaica, Nova Zelanda, Papua Nova Guinea, Saint Lucia, Saint Kitts i Nevis, Saint Vincent i les Grenadines, Salomó i Tuvalu. En el cas de la coronació de Camila, la litúrgia serà "molt semblant, però més senzilla" a la del seu marit. De fet, aquest procediment és habitual, excepte en els casos en què la monarca sigui una dona, quan aleshores el seu home no és coronat juntament amb ella. Això, de fet, és el que va passar amb Felip d'Edimburg.
Les monedes amb el retrat de Carles III començaran a circular el desembre
Una vegada transcorreguts els 10 dies de dol, que van culminar el 19 de setembre amb l'enterrament d'Elisabet II, el Regne Unit ha anat avançant en els diferents passos que impliquen tenir un nou monarca. Fa menys de dues setmanes, la Reial Casa de la Moneda britànica va revelar com serien les noves monedes del país, que ja incorporaran el retrat de Carles III. La seva cara començarà a figurar a les monedes a partir del mes de desembre, inicialment a les de 50 penics, que aniran entrant gradualment en circulació. En el disseny, Carles III apareix de perfil mirant cap a l'esquerra, justament en la direcció contrària en la qual apareixia Elisabet II. De fet, això també té a veure amb una tradició, i és que cada monarca mira en una direcció contrària al seu predecessor tant en els bitllets com en les monedes. A més, hi constarà la inscripció "Rei Carles III, per la gràcia de Déu, defensor de la fe".