Una activista propalestina ha destruït el retrat de lord Balfour, a Cambridge. El grup Palestine Action ha compartit aquest divendres el vídeo del moment a Twitter, on es veu com una de les seves activistes ruixa el quadre amb pintura vermella i el destrueix amb un objecte punxant. El quadre és del 1914, està signat per Philip Alexius Laszlo i exposat en una de les sales del Trinity College de la Universitat de Cambridge.
Cal recordar que lord Arthur Balfour fou un polític britànic que va arribar a primer ministre i a secretari d'Estat o canceller, però que és internacionalment conegut per ser l'autor de la Declaració Balfour del 1917, en la qual es va mostrar favorable a "l'establiment a Palestina d'una llar nacional pel poble jueu". Segons Palestine Action, aquest text "va començar la neteja ètnica de Palestina prometent la terra —cosa que els britànics mai van tenir dret a fer—".
La policia ha confirmat que ha estat informada dels fets i que està investigant els fets. "No s'ha produït cap detenció, de moment", ha precisat el cos. Per la seva banda, el Trinity College ha assenyalat en un comunicat que "lamenta els danys causats en el retrat durant les hores d'obertura al públic" de l'establiment.
En un altre comunicat, Palestine Action ha explicat que l'acció "simbolitza el bany de sang del poble palestí des de la publicació de la Declaració Balfour el 1917". També ha denunciat l'actual operació militar d'Israel a Gaza, on han mort gairebé 31.000 persones després de cinc mesos de guerra. A més, 1,7 milions d'habitants s'han vist obligats a deixar les seves llars per culpa dels combats, segons l'ONU.
La Declaració Balfour del 1917
En la seva declaració, del 2 de novembre del 1917, lord Balfour va donar suport a "l'establiment a Palestina d'una llar nacional per al poble jueu" —cosa que fou un pas important per a la creació d'Israel l'any 1948—. La Declaració Balfour estava adreçada a lord Walter Rothschild, un eminent sionista britànic, i demanava que no es fes "res" en perjudici dels "drets civils i religiosos de les comunitats no jueves a Palestina, o els drets i l'estatus polític que els jueus tinguin en un altre país".
"Els britànics van començar la neteja ètnica de Palestina, realitzant el desig sionista de construir la seva llar sobre el que eren comunitats, pobles, granges i terres ancestrals palestines", ha insistit el grup propalestí. Palestine Action s'autodefineix com una "xarxa d'acció directa" amb l'objectiu de denunciar la "complicitat britànica" amb l'estat d'Israel.