L'humorista Tony Hinchcliffe, simpatitzant de Donald Trump, va ser un dels primers a parlar des de l'escenari en l'acte del candidat republicà a la Casa Blanca al Madison Square Garden de Nova York i va ser també, enmig d'una allau d'hipèrboles i insults, qui la va dir més grossa, almenys pel que fa a les repercussions polítiques. Va dir que "hi ha una illa de brossa enmig de l'oceà", que "es diu Puerto Rico", cosa que va generar la reacció dels republicans llatins i fins i tot ha fet que Trump es desmarqués d'aquestes paraules. 

El còmic, que també va fer broma sobre el fet que els llatins no paren de tenir fills, va enfadar la comissionada de Puerto Rico a la Cambra dels Estats Units, Jenniffer González, del Partit Republicà i que dona suport a Trump. "Les expressions del comediant Tony Hinchcliffe son menyspreables, desencertades i fastigoses. El que ha dit no és còmic", ha expressat a xarxes. 

La campanya de Trump ha declarat, a pregunta de la televisió NBC, que "no s'identifica" amb les paraules del còmic, però el mateix Trump i tota la resta de membres del partit que han participat al míting no han aprofitat els seus respectius discursos per desmarcar-se'n. 

Els cantants de Puerto Rico Bad Bunny, Jennifer López i Ricky Martin han reaccionat al comentari tot publicant el seu suport a Kamala Harris, que justament hores abans havia fet públiques mesures per a l'Estat associat de Puerto Rico. Harris va anunciar que invertiria en petits empresaris del país, que crearia un grup de treball per cercar oportunitats laborals i de creixement al país i que treballaria per tal que els porto-riquenys tinguin un accés igual que els dels Estats Units a la sanitat i a altres beneficis socials. 

 

 

Tot i que els ciutadans de Puerto Rico no poden votar a les eleccions dels Estats Units, sí que poden els 4,6 milions que viuen al país. Integren, a més, comunitats llatines que estaven, segons les enquestes, minvant el seu suport al partit demòcrata —encara majoritari— per votar Trump. Les àrees amb més porto-riquenys són Nova York, Filadèlfia, capital de l'estat clau de Pensilvània, i Florida. 

Amb unes enquestes empatades, tothom coincideix que els estats pèndol i les minories tindran un paper clau a les eleccions del proper 5 de novembre. Caldrà veure l'efecte que té aquest incident no només en els porto-riquenys, sinó també en els 36 milions de ciutadans d'origen llatinoamericà amb dret a vot en els comicis presidencials. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!