Islàndia viu uns mesos extremadament moguts pel que fa a l'activitat volcànica. Des del 19 de desembre de 2023, el país ha concatenat diverses erupcions volcàniques, sent l'última el passat diumenge 17 de març. Les erupcions estan afectant la vida de desenes d'islandesos, així com a la mateixa orografia del país i, fins i tot, les conseqüències poden traspassar les fronteres. Segons el Servei de Monitoratge de l'Atmosfera de Copernicus (CAMS), les emissions de diòxid de sofre (SO2) emeses per la darrera erupció volcànica a Islàndia es desplacen cap a l'est des de l'Atlàntic nord a través d'Irlanda i el Regne Unit i arribaran en els pròxims dies a Escandinàvia, els països bàltics, Polònia i el nord-oest de Rússia.
Corpernicus apunta que l'erupció que va començar el dia 17 a la península de Reykjanes (sud-oest d'Islàndia) és la més gran de les quatre registrades des del desembre fins al moment. El científic del CAMS Mark Parrington va indicar en un comunicat que les erupcions anteriors no van produir gaires emissions de diòxid de sofre (SO2) que poguessin observar-se i assimilar-se al sistema. Tot i això, la quantitat d'SO2 emesa en aquesta ocasió ha estat molt clara en les observacions i el CAMS està vigilant de prop les emissions a mesura que es desplacen sobre el nord d'Europa.
La directora del CAMS, Laurence Rouil, ha assenyalat que les erupcions volcàniques i l'alliberament de grans quantitats de compostos de sofre poden afectar no només la qualitat de l'aire a la regió directament afectada, sinó també processos globals, com la concentració d'ozó a l'estratosfera. Tot i això, en el comunicat s'apunta: "No esperem que hi hagi cap impacte en la qualitat de l'aire de superfície o el clima".
🌋🇮🇸 #CopernicusAtmosphere forecasts of SO2 from #volcanic eruptions in Iceland's #Reykjanes Peninsula have been showing transport across Ireland, the UK and Scandinavia over the last few days.
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) March 21, 2024
Read more about our monitoring at https://t.co/9JalDSdIU8 pic.twitter.com/U6mWMoHgIF
Malgrat tot, Rouil ha afirmat que seguiran de prop l'evolució de l'erupció, que s'ha convertit en la més longeva de les darreres quatre que ha concatenat l'illa. "Els impactes de les erupcions volcàniques d'Islàndia a l'atmosfera encara no han estat tan greus, però és pertinent continuar vigilant l'evolució de la situació", ha afegit.