Més de 10.075 persones han donat positiu per coronavirus a l'Àfrica, segons el balanç difós aquest dimarts per l'els Centres per al Control de Malalties (CDC) de la Unió Africana, un total d'almenys 487 haurien mort pel Covid-19.
L'organisme ja té registrats casos a 52 països. El país més afectat per la pandèmia és Sud-àfrica, amb gairebé 1.700 positius, encara que Algèria (1.400), Egipte (1.300) i el Marroc (1.100) també han superat el llindar dels mil contagis.
"Greu preocupació"
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut la seva "greu preocupació" pel creixement exponencial dels casos a l'Àfrica, tenint en compte les deficiències de nombrosos països del continent en matèria de salut pública i nutrició.
Una preocupació que arriba just després que el mateix director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, hagi criticat aquest dilluns la "mentalitat colonial" dels científics francesos -Jean-Paul Mira, del Hospital Cochin de París y Camille Locht, del Institute National De La Santé Et De La Recherche Médicale- que volien provar una vacuna contra el coronavirus entre la població de l'Àfrica. Ghebreyesus ha exposat que seria una "vergonya" utilitzar el continent com a laboratori. Concretament, les paraules dels científics francesos van ser: "Si puc ser provocatiu, no s'hauria de fer aquest estudi a l'Àfrica, on no hi ha màscares, ni tractaments, ni reanimació?".
"The hangover from a colonial mentality has to stop."
— Channel 4 News (@Channel4News) April 7, 2020
The head of the WHO condemns the "racist remarks" of scientists who suggested potential coronavirus vaccines could be tested on people in Africa. pic.twitter.com/IkDhXejZph
A nivell global, la pandèmia del coronavirus suma ja més d'1,3 milions de casos i uns 75.000 de morts, amb els Estats Units, Espanya i Itàlia com els països amb un major nombre de positius. La Xina, origen d'aquest brot, no ha registrat aquest dimarts cap víctima mortal per Covid-19.