En ple conflicte diplomàtic entre Algèria i Marroc, les autoritats algerianes han acusat Marroc d'haver matat en un "bombardeig bàrbar" a tres camioners que cobrien la ruta entre la capital mauritana, Nuakchot i la ciutat algeriana d'Uargla advertint que aquest assassinat no quedarà "impune". 

Un incident que esclata en plena crisi diplomàtica entre els dos països des de finals d'estiu, quan el govern d'Algèria va al·legar un cúmul de circumstàncies contra Marroc, com la disputa oberta pel Sàhara occidental, en la qual Algèria és aliada del Front Polisario. 

Un viatge comercial 

Els fets van tenir lloc suposadament l'1 de novembre i, segons la presidència algeriana, les víctimes viatjaven per motius comercials en una ruta que és "natural" entre els països de la zona. Després d'investigar aquest "menyspreable acte", Alger ha conclòs que l'atac va ser perpetrat per les "forces d'ocupació" marroquina al Sàhara Occidental.

Algèria assenyala les tropes marroquines com a proveïdores de l'"armament sofisticat" que suposadament es va utilitzar en aquest "covard assassinat". I ho considera "una nova manifestació d'agressivitat brutal que caracteritza una política ja coneguda d'expansió territorial i terror", informa l'agència oficial APS.

Crisi diplomàtica 

Ja va ser a finals d'estiu quan el govern d'Algèria va al·legar un cúmul de circumstàncies per trencar les relacions diplomàtiques amb el Marroc. Consegüentment, la presidència va decidir no renovar el contracte per la utilització del gasoducte Magreb-Europa, que transporta gas natural a Espanya des de Marroc.

El president de la República, Abdelmayid Tebune, que denunciava "les pràctiques agressives de Marroc a cap a Algèria", va ordenar a l'empresa nacional Sonatrak trencar la relació comercial amb l'empresa marroquina.

Subministrament de gas a Espanya 

Una crisi que, en aquest sentit afecta el subministrament de gas natural a Espanya, tot i que no la deixa totalment desproveïda, ja que Algèria podrà seguir-ne subministrant-lo a través del gasoducte Mezgaz o amb carregaments de gas natural liquat (GNL) en vaixell.

Això sí, en un calendari de lliuraments que ambdós països encara han de definir, confirmava la vicepresidenta tercera del Govern d'Espanya i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant una trobada a Alger amb el seu homòleg algerià.

Relacions bilaterals 

La ministra va viatjar la setmana passada a Algèria per estrènyer les relacions bilaterals, quatre dies abans que expirés el contracte per al subministrament de gas a través del Gasoducte Magrib-Europa (GME).

Durant la trobada es van tractar altres àmbits de l'energia, inclosa una interconnexió elèctrica submarina entre els dos països: "Hem parlat de molts altres assumptes, com les noves formes d'energia renovable, l'emmagatzematge o l'hidrogen, i, si escau, la construcció d'un cable elèctric que permeti la interconnexió entre els dos continents, incrementant la capacitat que avui existeix” i que “es pugui arribar a materialitzar en els pròxims anys”, va explicar  Ribera.

 

Imatge principal: Forces Sahrauís al Sàhara occidental / Efe