Hamàs va començar a construir túnels amb l'objectiu d'atacar Israel. Se sap, de fet, que fins i tot els túnels han servit per amagar ostatges. Alguns dels captius alliberats han descrit que el seu hàbitat eren, precisament, els túnels. Però, els túnels ofensius, com es coneixen, travessen subterràniament el perímetre de Gaza i s'endinsen en territori israelià. S'han utilitzat per atacar l'exèrcit i les poblacions d'Israel.

El 2006, un comando de Hamàs va aconseguir penetrar a Israel per un d'aquests dos túnels per atacar un lloc militar, en què van matar dos soldats i van segrestar un tercer, Gilad Shalit, que va estar cinc anys retingut a Gaza. En un altre cas, el 2013, després que els residents d'un kibbutz alertessin de sons estranys, l'exèrcit israelià va descobrir un túnel d'1,6 quilòmetres i 18 metres de profunditat que partia de la Franja fins a un terreny proper a la població. Un any després, soldats israelians van entrar a Gaza amb l'objectiu de detectar aquests túnels i destruir-los. Segons les Forces de Defensa, 30 galeries van ser destruïdes en aquesta operació. Israel també va desenvolupar tecnologia de sensors per intentar detectar l'excavació dels túnels, i el 2021 va finalitzar la construcció d'una barrera subterrània de formigó, que penetra diversos metres al terreny per impedir que els túnels travessin la frontera.

Aquest tipus de túnels han tingut un profund impacte psicològic a la població del sud d'Israel. La població estava preparada per enfrontar-se amb el llançament de coets des de la Franja, però no per a l'amenaça d'atacs amb motos, com va passar el 7 d'octubre. Fa tot just un any, Israel va trobar un dels túnels més grans descoberts fins al moment. Quatre quilòmetres d'extensió a 50 metres de profunditat, a menys de mig quilòmetre de la cruïlla d'Erez. Per altra banda, l'exèrcit també hauria trobat un túnel de Hamàs sota l'edifici de l'ONU a Gaza.

Com és un túnel de Hamàs?

Però, com és un túnel de Hamàs? Just davant del Museu d'Art de Tel-Aviv, hi havia una plaça qualsevol, que ara ha passat a ser la Plaça dels Segrestats. Hi ha tota mena d'informació i un parell de parades que venen samarretes, bosses, llaços grocs –que és el símbol dels segrestats del 7 d'octubre– i fins i tot una taula parada per a totes les persones que encara falten. Un total de 101 persones que continuen segrestades. No se sap del cert quantes estan vives encara, però es creu que una cinquantena podrien haver perdut la vida. 


A banda de tot d'elements que recorden què va passar el 7 d'octubre del 2023, quan Israel va patir un dels atacs terroristes més importants de la seva història, hi ha una rèplica d'un dels túnels de Hamàs. Hi ha so ambient perquè l'usuari pugui fer-se una idea de com seria caminar per aquests túnels. Es tracta, però, d'una reconstrucció i al teu interior hi ha tot de fotografies i recordatoris dels segrestats i de víctimes de l'atac. 

 

taula parada segrestats anna sole sans
Taula parada pels segrestats / Anna Solé Sans


 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!