El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat aquest dimarts en una reunió amb familiars de segrestats de grups d'ultradreta que si hi ha un acord de treva a Gaza serà temporal i que Israel no abandonarà, com demana Hamàs, el control militar del corredor Filadèlfia, la divisòria amb Egipte. Encara que li costi l'alliberament d'ostatges. "El primer ministre (Benjamin Netanyahu) ha parlat d'un alto el foc temporal, a fi de repatriar els ostatges que tots volem, però no va parlar de la retirada o reducció de forces de la Franja de Gaza", ha indicat a X el grup Gevurah.

Netanyahu es va reunir amb representants dels grups minoritaris Gevurah i Tikva, compostos per famílies ultranacionalistes de segrestats i soldats morts a Gaza, que advoquen per la pressió militar abans que un acord negociat, davant del Fòrum de Famílies d'Ohens, que aglutina la majoria dels éssers estimats dels 105 captius que romanen a l'enclavament.

Israel ha canviat els objectius?

El mandatari israelià ha confirmat que, si bé alliberar el màxim nombre d'ostatges és un objectiu de la guerra, el principal continua sent l'eliminació de Hamàs i "aconseguir la victòria", per la qual cosa Israel no pot lliurar cap dels seus "actius estratègics de seguretat"; en una al·lusió al control militar que ara manté de la cruïlla de Rafah, el corredor de Filadèlfia i el de Netzarim.

Israel vol mantenir el control del corredor Filadèlfia, porosa frontera entre la Franja i Egipte que Hamàs usava per al contraban d'armes, fins que les tropes israelianes van aconseguir el control el juny passat. Hi ha la cruïlla de Rafah, principal porta d'entrada d'ajuda humanitària des del Sinaí fins al maig, quan l'exèrcit va ocupar el seu costat palestí i el va tancar. El corredor Netzarim és una nova ruta militar creada per Israel durant la guerra que parteix la Franja en dues meitats pel centre.

"Fa tres mesos, abans d'entrar a Rafah, ens van dir que no podríem. (...) Capturem l'eix de Filadèlfia, i la cruïlla de Rafah. Lluitem amb totes les nostres forces per desmantellar el règim de Hamàs i eliminar la seva capacitat militar. Estem progressant", ha afirmat Netanyahu a les famílies, segons un comunicat de la seva oficina.

Segons el comunicat d'aquesta organització minoritària de famílies, Netanyahu els va dir que, si s'arribés a un acord, no duraria més de 42 dies, i després es reprendrien els combats "fins a l'eliminació de Hamàs, fins i tot mentre es negocien els pròxims passos".

Hamàs no està content amb l'alto el foc

Paral·lelament, Hamàs ha qualificat aquest dimarts de "cop d'Estat" l'última proposta per a un alto el foc a Gaza, segons els EUA acceptada per Israel, assegurant que no inclou dues de les principals demandes prèviament recollides: un alto el foc integral a la Franja i la retirada de l'exèrcit israelià de l'enclavament.

"El que es va presentar recentment al moviment constitueix un cop d'estat que les parts van assolir el 2 de juliol, basant-se en la mateixa declaració de Biden del 31 de maig i la Resolució 2735 del Consell de Seguretat de l'11 de juny, i es considera una resposta i aquiescència nord-americana a les noves condicions del terrorista Netanyahu", ha dit el grup en un comunicat.

 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!