El pròxim 20 de gener Donald Trump serà investit com a president dels Estats Units (EUA) per segona vegada. El magnat republicà serà el segon president a la història del país en complir dos mandats no consecutius, de manera que la mateixa presa de possessió és un fet inusual. A més, en el seu estil estrident i grandiloqüent, Trump i el seu equip planegen una gran investidura, els actes de la qual s'allargaran durant dies. Washington serà l'escenari de la nova coronació de Trump, qui torna al poder amb posicions més bel·ligerants i amb un nucli dur més radical que l'any 2017. Què se sap fins ara de com serà aquesta segona investidura?

Fins al moment, han transcendit molts detalls del que planegen els republicans per la segona investidura del magnat, sovint explicats pel seu propi equip. El president electe començarà els actes per la presa de possessió dos dies abans. Aquest mateix dissabte, 18 de gener, es dona el tret de sortida a les celebracions al seu camp de golf de Washington, des del qual es llançaran focs articles. L'agenda prosseguirà el 19 de gener amb una visita al Cementiri Nacional d'Arlington, on col·locarà una corona de flors a la Tomba del Soldat Desconegut, i després protagonitzarà un míting en un estadi de la capital nord-americana per celebrar la victòria electoral.

El Dia D: missa, Biden i els Village People

El 20 de gener, com marca la constitució dels Estats Units, el republicà prendrà possessió. Tanmateix, això serà després d'un llarg dia d'actes. Trump començarà la jornada amb una missa a l'església de Sant Joan. Després prendrà el te a la Casa Blanca, on serà rebut pel president sortint, Joe Biden. A l'hora de dinar el republicà es traslladarà fins al Congrés. 

A la tarda, tindran lloc els actes més reconeixibles de les investidures presidencials dels Estats Units. Si tot va segons el previst, Trump passarà revista a les tropes i protagonitzarà la tradicional desfilada presidencial des del Capitoli (on haurà jurat el càrrec) fins a la Casa Blanca, a través de l'avinguda Pensilvània —tot i que encara està per confirmar a causa de les baixes temperatures—. Al Despatx Oval tindrà una altra cerimònia de signatura de decrets. Finalment, a la nit el president republicà i la seva esposa, Melania Trump, assistiran tres balls inaugurals. En un d'aquests balls hi actuaran els Village People. La música del grup ha conformat la banda sonora de la campanya del republicà. Tot i que els Village People són els artistes que més curiositat han despertat, els encarregats d'actuar en la cerimònia seran uns altres més desconeguts pel públic europeu: Carrie Underwood, Lee GreenwoodChristopher Macchio.

Washington acull els assajos per la segona presa de possessió de Donald Trump. EFE

L'extrema dreta del món es posa de gala

La investidura de Donald Trump s'ha convertit en l'esdeveniment més esperat per a l'extrema dreta de tot el món. L'equip del republicà ha convidat els líders ultres de diversos països, molts dels quals ja s'han trobat amb Trump en anteriors ocasions. Entre la llista de convidats hi ha Santiago Abascal, líder del partit d'extrema dreta Vox, qui acudirà per la seva condició de president del partit europeu Patriotes, del qual formen part l'Agrupació Nacional de Marine Le Pen o La Lliga de l'italià Matteo Salvini. Tanmateix, l'equip de Trump no ha convidat Pedro Sánchez.

Tot i que el més habitual és que a aquesta mena de cerimònies hi vagin els ambaixadors, sí que s'han convidat a presidents, quan aquests són d'extrema dreta. Per exemple, entre la llista de convidats hi ha  el president argentí, Javier Milei, el d'El Salvador, Nayib Bukele, l'hongarès Viktor Orbán o la italiana, Giorgia Meloni. També ha convidat líders de formacions ultres sense que aquests es trobin en cap govern, com és el cas de Jair Bolsonaro o Nigel Farage. Tot plegat és una mostra més de les prioritats de la nova Administració Trump. 

Qui paga la festa? 

Com molts aspectes de la política estatunidenca, la investidura presidencial compta amb donacions privades. Moltes d'aquestes s'utilitzen per part d'empreses i lobbies per congraciar-se amb la nova administració que pren les regnes. De fet, Trump va afirmar que oferiria "avantatges" als grans donants del seu comitè d'investidura que superessin el milió de dòlars, com a accés a esdeveniments amb futurs membres del govern. Un grup d'empreses han estat molt actives amb les donacions, sense que passés desapercebut pels mitjans dels Estats Units: les tecnològiques.

Entre els primers a afluixar la mosca hi ha Jeff Bezos, propietari d'Amazon i del diari The Washington Post. A principis de desembre, la premsa estatunidenca va publicar que el magnat tecnològic hauria donat un milió de dòlars per la investidura i planejava transmetre-la en directe per Amazon Prime, quelcom valorat en aproximadament un milió més. Bezos ja fa mesos que va darrere del favor del republicà i ha pressionat el diari que va comprar l'any 2013.   

La capital estatunidenca fa dies que s'engalana per acollir la presa de posició del republicà en mig d'un temps gèlid. EFE

Un altre magnat de les noves tecnologies que ha donat un milió per la investidura és Mark Zuckerberg, propietari de Meta, matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp. Zuckerbeg ha anat més lluny per congraciar-se amb la nova Administració Trump i s'ha plegat per complet als seus posicionaments polítics alterant el funcionament de les seves empreses al gust del republicà i el seu nou gran soci, Elon Musk.  A llista de tecnològiques que donen diners a la investidura cal sumar-hi tres gegants més: Microsoft, OpenAI Google, que donarà un milió de dòlars respectivament. Pel que fa a Apple, el conseller delegat Tim Cook donarà personalment un altre milió, segons el mitjà Axios. Així que Silicon Valley pagarà bona part de la factura d'aquesta investidura, tot i que no seran els únics.  

La ciutat blindada contra "llops solitaris" 

La seguretat per aquesta mena d'esdeveniments és sempre molt elevada, però en aquest cas, les autoritats doblaran l'aposta. El passat dilluns, les forces de seguretat dels Estats Units van anunciar un operatiu per blindar Washington per la investidura. La principal por són els possibles atacs de "llops solitaris". És una por ben assentada, ja que en la campanya electoral va quedar marcada per l'intent d'assassinat de Trump a Pensilvània.

Uns 25.000 agents i militars de la Guàrdia Nacional estaran desplegats el 20 de gener vinent per garantir la seguretat de la presa de possessió de Trump, un esdeveniment que estarà envoltat per uns 48 quilòmetres de tanques. Després dels dos atacs que van marcar l'inici d'any als Estats Units, la seguretat a tot el país està en el punt de mira. 

L'agent especial del Servei Secret per a la capital, Matt McCool, va dir en una roda de premsa que hi ha "un ambient de més amenaça" que en la passada investidura de Joe Biden del gener del 2021. Cal recordar que la investidura de Biden va succeir després de l'assalt al Capitoli per part dels trumpistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!