En mig de l'espiral de violència al país, el president equatorià, Daniel Noboa, ha presentat uns petits plànols dels dos centres penitenciaris que la seva administració vol construir a imatge de les que ja funcionen a El Salvador per combatre el crim organitzat —que ONG internacionals han arribat a titllar de camps de concentració—. Noboa va confirmar la seva construcció a principis d'aquest mes i els delinqüents van respondre amb violents motins, que s'han estès arreu del territori i han obligat a la intervenció de l'exèrcit. Així són les futures presons a l'estil Bukele de l'Equador que empipen les bandes criminals.
En l'anunci original, el president equatorià va indicar que les presons serien dissenyades per la mateixa empresa que va fer la mediàtica i polèmica megapresó d'El Salvador. Però aquesta informació no ha estat precisada ni en el comunicat ni en el vídeo que s'han difós aquest dijous, de manera que tampoc s'ha confirmat la data prevista per a l'inici de les obres. El que sí que se sap és que els dos nous centres s'ubicaran tant a la província amazònica de Pastaza com a la litoral de Santa Elena i tindran capacitat per a 736 presos, lluny dels 40.000 reus que el president salvadoreny, Nayib Bukele, assegura que pot arribar a albergar la seva megapresó.
El presidente @DanielNoboaOk presentó el diseño aprobado para la construcción de los nuevos Centros de Privación de la Libertad en Pastaza y Santa Elena.
— Presidencia Ecuador 🇪🇨 (@Presidencia_Ec) January 11, 2024
El Plan Fénix sigue en ejecución, y este es un paso más para controlar al terrorismo y al crimen organizado.… pic.twitter.com/oHJkf7PzML
Els dos centres tindran inhibició de senyal mòbil i satel·lital, sistemes electrònics amb tecnologia punta, control d'accés digital i analògic, triple seguretat perimetral i autogeneració elèctrica —tot un seguit d'aspectes inèdits en les actuals presons equatorianes—. L'objectiu és recloure-hi els líders de les bandes criminals per tal de recuperar el control de la resta de centres, dominades internament pels grups organitzats que estan rere dels motins i de l'espiral de violència als carrers.
És això el que ha empipat les bandes criminals, a les quals se'ls atribueix la llista de massacres penitenciàries en les quals han estat assassinats més de 450 presos des del 2020. A més, és el que ha motivat la fuga de Fito, el narco més perillós de l'Equador i que s'ha fugat aquesta setmana de la presó de Guayaquil. I és que la idea del govern equatorià era aïllar-lo amb altres líders de perillosos grups organitzats a la presó de màxima seguretat de La Roca fins que els dos nous centres a l'estil Bukele estiguessin finalitzats. Però Fito va aconseguir fugir i el conflicte armat continua al país, amb centenars de segrestos, detencions i assassinats.