Els nous bitllets amb el rostre del rei Carles III del Regne Unit van entrar aquest dimecres en circulació, si bé passarà un temps abans que siguin vistos de forma habitual. Emesos pel Banc d'Anglaterra, circularan juntament amb els que porten el retrat de la reina Isabel II, mare del cap d'Estat morta el setembre de 2022. El revers dels bitllets, que tenen, entre d'altres, a l'exprimer ministre Winston Churchill o l'escriptora Jane Austin, no ha canviat, mentre que els emesos a Escòcia i Irlanda del Nord presenten altres imatges i no la del monarca.
Els nous bitllets es van imprimir l'any passat després de la preparació dels caixers automàtics a fi d'actualitzar-los perquè puguin reconèixer els nous dissenys. Segons el banc anglès, el retrat del bitllet ha estat elaborat a partir d'una foto feta al rei el 2013. "Aquest és un moment històric, ja que és la primera vegada que hem canviat el sobirà als nostres bitllets", ha indicat el governador de l'entitat central anglesa, Andrew Bailey. "Sabem que l'efectiu és important per a molta gent i estem compromesos a facilitar bitllets mentre hi hagi demanda", ha agregat.
La crida a la unitat de Carles III
El rei Carles III ha fet aquest dijous una crida a les "nacions lliures" perquè estiguin unides "davant la tirania" durant les commemoracions del desembarcament de Normandia, en un moment de grans tensions a Europa per la guerra a Ucraïna. "Recordem la lliçó que ens arriba una vegada i una altra amb el pas dels anys: Les nacions lliures han d'estar unides davant la tirania", ha assenyalat el monarca en un discurs al cementiri britànic de Vers sur Mer, el dia en què es commemora el començament del desembarcament de Normandia el 6 de juny de 1944 que va obrir l'ofensiva aliada al nord-oest d'Europa contra el règim nazi. El seu missatge s'ha centrat en agrair el lliurament i el sacrifici dels soldats que van participar en aquestes operacions, que es van prolongar durant setmanes i que van costar la vida a més de 22.000 britànics. "Amb un sentit de gratitud molt profund, els recordem", ha indicat després d'haver posat èmfasi que "no van fallar quan va arribar el moment".
El rei Carles III ha estat una temporada sense aparèixer en públic perquè el febrer passat es va anunciar que estava en tractament oncològic; de fet, no va se'l va tornar a veure fins el 30 d'abril. Quan Carles III va ser diagnosticat de càncer, no es van donar detalls del tipus de tumor i només es va informar que havia decidit fer pública la malaltia per "evitar especulacions", amb "l'esperança" de "poder ajudar tots aquells afectats pel càncer".