Quan l'Administració de Joe Biden va donar permís a Ucraïna perquè fes servir els seus míssils de llarg abats en territori rus, s'esperava que aquest pas obrís la porta perquè altres governs acceptessin fer-ho. Així ha estat en el cas del Regne Unit, que ha donat llum verda a Kíiv perquè utilitzin els míssils Storm Shadow en territori rus. Com ha passat amb els míssils estatunidencs, Ucraïna no hauria trigat a fer servir aquest armament. El passat dimecres, persones de la regió russa de Kursk van denunciar que havien trobat restes d'aquesta mena de míssils després d'un atac ucraïnès. Per la seva banda, Kíiv no ha confirmat aquestes acusacions, però des de l'Executiu s'ha afirmat: "No entrarem en detalls, però direm que som capaços de respondre". Tanmateix, que tenen aquests míssils britànics?
Els míssils Storm Shadow fa anys que estan al mercat armamentístic. Concretament, es van començar a fabricar l'any 1994 de la mà de dues companyies: Matra (fracensa) i British Aerospace. Actualment, la fabricació està sota de la gestió de MBDA. Justament, aquesta companyia detalla que es tracta de míssils creuer aire-terra amb un abast d'entre 250 i 300 kilòmetres.
Entre altres atributs, aquests míssils es caracteritzen per la seva velocitat. Aquesta mena de projectils compten amb d'alta potència que propulsa aquests míssils a velocitats de Mach 0,8. El que seria aproximadament 1.000 quilòmetres per hora. MBDA també remarca que aquests projectils es poden de dia o de nit i sota diferents condicions meteorològiques, a través de diversos models d'avions de combat.
L'automatització de la guerra
Es tracta d'una arma especialment legal i perillosa, no només per la seva potència, sinó perquè es programa. Els míssils Storm Shadow es programen abans del seu llançament i un cop llançats no es pot controlar ni ordenar que s'autodestrueixi i la informació de l'objectiu no es pot canviar. Quan l'arma s'aprova al seu objectiu, el míssil augmenta la seva alçada i després cau en picat.
Refugis a Rússia
Les autoritats de la regió russa de Lípetsk, que confronta amb la parcialment ocupada per tropes ucraïneses de Kursk, ha anunciat els seus plans d'instal·lar refugis antiaeris de carrer davant possibles atacs de Kíiv amb armes de llarg abast. El governador, Ígor Artamonov, ha relatat durant una 'línia directa' amb els ciutadans sobre les mesures de seguretat que es prendran a la regió arran de les notícies sobre el permís occidental a Kíiv per atacar Rússia amb armes de llarg abast, ha informat el canal de Telegram del Govern de Lipetsk.