No s'espera que les eleccions presidencials russes d'aquest 17 de març portin massa canvis al Kremlin. Amb la majoria de figures de l'oposició empresonades o a l'estranger, molts mitjans de comunicació bloquejats, el Kremlin manté un estricte control sobre el sistema polític del país. La votació pràcticament garanteix que el president Vladímir Putin, de 71 anys, consolidarà el seu lloc al poder. Borís Nadejdin, principal opositor rus, després d'intentar-ho fins a l'últim moment, no podrà presentar-se a les eleccions. En una entrevista a ElNacional.cat, va confessar que segurament seria impossible aconseguir-ho i, precisament per això, ja establia un nou full de ruta. Ara bé, malgrat la falta d'oposició, les eleccions tenen igualment importància per aquells que buscaran informació sobre la maquinària política de Rússia, així com les opinions de la població russa, després que se celebrin aquests comicis després de dos anys de guerra amb Ucraïna.
Votació de les zones remotes de Rússia
La votació anticipada per a les eleccions presidencials ja està en marxa des del passat dia 1 de març a les zones remotes del país. Les "taules electorals mòbils" van passant per les diferents cases o fins i tot a l'aire lliure. Es tracta sobretot de zones al nord de Sibèria. La Comissió Electoral Central de Rússia (CEC) ha dit que els seus representants estan visitant estacions meteorològiques i polars i també campaments de pastors. Hi arriben amb helicòpters, motos de neu o trineus arrossegats per gossos, destaca el The Moscow Times. Està previst que aquesta votació anticipada acabi el 14 de març, un dia abans que comenci la votació regular, que durarà tres dies, és a dir, el dia 15, 16 i 17.
Ucraïna també podrà votar per Putin
La votació anticipada també ha arribat als territoris d'Ucraïna ocupats per la Rússia de Putin. Els funcionaris de la CEC porten les urnes i van casa per casa. Fins i tot, acompanyats per soldats. Les quatre regions d'Ucraïna, parcialment ocupades, tindran un paper destacat. La imatge que pintarà la televisió russa serà tan previsible com el resultat. És possible, tal com alerta el The Guardian, que fins i tot surtin ucraïnesos molt contents de la victòria de Putin. Serà un missatge a la població local que no hi ha alternativa al control rus, i explicarà una història per a la gent de Rússia d'una població suposadament feliç que dona la benvinguda als seus nous governants. La narració també estarà especialment seleccionada.
El mateix diari, sobre el terreny, concretament a Zaporíjia, alerta que a cada ciutat, un dels primers actes de l'exèrcit rus en arribar va ser aturar els líders locals i pressionar-los perquè treballessin per als ocupants. La majoria dels alcaldes van rebutjar la pressió i es van negar a col·laborar. A més de les deportacions, les autoritats russes han segrestat milers d'ucraïnesos locals considerats perillosament proucraïnesos. Molts dels seus familiars no han tingut notícies sobre els éssers estimats desapareguts durant mesos.
Tot i que molts rols d'ocupació de cara al públic han estat assignats a col·laboradors, la part dura del poder rus –les forces de l'ordre i els serveis de seguretat de l'FSB– és tota importada de Rússia. El cap de l'FSB instal·lat per Rússia a la regió de Zaporíjia, Alexander Gaglazov, va ser transferit del seu lloc de director de l'FSB regional a la regió russa de Tambov, mentre que el cap del poderós comitè d'investigació de Rússia, Alexander Tsarakayev, va arribar des d'una feina a l'illa Sakhalín, a vuit zones horàries de distància, a l'extrem est de Rússia. A més a més del poder dur, els russos han llançat una campanya propagandística per mantenir el control dels missatges. Una sèrie de documents financers interns del Kremlin, filtrats al lloc web estonià Delfi i compartits amb altres mitjans, inclòs The Guardian, mostren l'escala d'aquests esforços. Un document, datat el gener del 2023, diu que s'han assignat 6.600 milions de rubles (67,26 milions d'euros) per a diversos projectes als territoris ocupats relacionats amb la formació de nous funcionaris públics, “programes educatius entre joves” i el desplegament de la infraestructura de Roskomnadzor, el censor rus d'Internet que bloqueja detecta llocs web "indesitjables" i supervisa l'ús de la web.