Una de les prioritats que va marcar el president dels Estats Units, Donald Trump, per als seus primers cent dies de mandat era posar fi a la guerra a Ucraïna. El mandatari nord-americà, que mai no ha amagat la seva bona relació amb el president rus, Vladímir Putin, i ha criticat sempre durament l'enviament d'ajut militar i econòmic a Kíev, en la seva línia de "Amèrica primer", s'ha posat a la feina i ha anunciat aquesta setmana els contactes directes amb el seu homòleg rus i amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per aturar les hostilitats. En un horitzó proper es treballa en una reunió entre Trump i Putin que es produiria "probablement" a l'Aràbia Saudita, segons ha precisat el líder republicà aquest dimecres.
Trump, que ha titllat la guerra a Ucraïna de sense sentit i ha instat a aturar-la perquè deixi de vessar-se sang, va dir ahir que havia arribat a un acord amb Putin per iniciar negociacions per la pau. Poc després va parlar durant una hora per telèfon amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a qui va traslladar l'acord. Segons Trump, la conversa va anar bé i va constatar que tant el costat rus com l'ucraïnès, diu, "volen la pau". Zelenski també ha expressat un missatge optimista en les seves xarxes socials: "Com ha dit el president Trump, fem-ho". Per la seva part, Rússia ha estat més continguda i el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assenyalat que en la conversa amb Trump s'ha parlat de la solució al conflicte per la via pacífica i d'un intercanvi de presos.
Ucraïna, lluny de l'OTAN: "No crec que sigui pràctic"
Una de les circumstàncies que els analistes han assenyalat com a factor que ha contribuït a propiciar el conflicte és l'expansió de l'OTAN cap a l'est d'Europa, cosa que Rússia veu com una amenaça i un topall a les seves aspiracions imperialistes amb el seu entorn immediat, territoris propers amb vincles històrics o culturals que el Kremlin reivindica com a propis. Sobre això, Trump ha avançat que l'aspiració d'Ucraïna de formar part de l'OTAN és un escenari lluny de la realitat. "No crec que sigui pràctic", ha assenyalat el mandatari en declaracions a la premsa des del Despatx Oval de la Casa Blanca en ser preguntat sobre les aspiracions d'Ucraïna a unir-se a l'Aliança Atlàntica.
"Poc probable" recuperar tots els territoris
Alhora, el president dels Estats Units ha valorat com a "poc probable" que Ucraïna aconsegueixi recuperar tot el territori que Rússia li ha tret des del 2014: Crimea i els oblast de Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporíjia. Aquestes concessions han portat cua. Des de Bèlgica, el ministre de Defensa, Theo Francken, ha criticat que és "tota una victòria" de Putin i "males notícies per a Occident". A Alemanya lamenten que Trump hagi fet "concessions públiques" a Putin abans d'iniciar cap negociació. "Crec que hauria sigut millor parlar primer sobre l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN o de possibles pèrdues de territori en una taula de negociació i no abans", ha apuntat aquest dijous en una atenció als mitjans el ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius. En aquest sentit, el dirigent socialdemòcrata ha reivindicat que la fi de la guerra ha d'estar basada en un acord "resilient, just i durador". El secretari de Defensa dels Estats Units, Pete Hegseth, ha assegurat, per contra, que en cap cas aquesta via seria "una traïció" a Kíev. "Els Estats Units han invertit a estabilitzar aquestes línies del front després de l'agressió de Rússia. No hi ha traïció, aquí. Hi ha un reconeixement que tothom i els Estats Units estan dedicats i interessats en la pau, una pau negociada, com ha dit el president Trump, que posi fi a les matances", ha asseverat.
En declaracions aquest matí, el secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, ha dit que és "crucial" que Kíiv estigui "molt implicada en qualsevol cosa que passi sobre Ucraïna". "Hem de garantir que l'eventual acord de pau sigui permanent i que Putin tingui clar que no pot mai més intentar ocupar territori d'Ucraïna", ha remarcat Rutte. Des de l'òrbita més propera a Rússia, la Xina, també expectant, ha celebrat les conversacions entre Trump i Putin i s'ha proposat per tenir-hi "un rol constructiu". "La negociació és l'única sortida", ha refermat el portaveu d'Exteriors xinès, Guo Jiakun.
Des de la Unió Europea, l'alta representant Kaja Kallas ha exigit la implicació del govern ucraïnès i d'Europa en les negociacions. Els ministres d'Exteriors de França, Alemanya, Espanya i Polònia ha afirmat des d'una reunió a París que la pau a Ucraïna s'ha d'aconseguir tenint en compte els ucraïnesos. "No es pot decidir res sobre Ucraïna sense Ucraïna i no es pot decidir res sobre la seguretat europea sense Europa, perquè l'agressió russa a Ucraïna afecta clarament la seguretat europea", ha argumentat el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, abans de reunir-se amb diversos dels seus homòlegs europeus.