L'italià Nicolau Maquiavel (1469-1527), filòsof, polític i escriptor, és considerat el pare de la ciència política moderna. Ell, que va ser una figura cabdal del Renaixement italià, va escriure un tractat de doctrina política que va marcar un abans i un després: El príncep (1513). Es diu que aquesta és una de les primeres obres de filosofia política de la història. A El Príncep s'accepta que, per aconseguir els objectius dels prínceps, com ara la glòria i la supervivència, està justificat emprar mitjans immorals. Precisament, és a partir d'aquesta obra, la més recordada de Maquiavel, que es va començar a estendre l'ús de l'expressió "maquiavèl·lic" per descriure algú que actua amb astúcia i perfídia per obtenir el que vol.
Doncs bé, arran de la maniobra militar Grup Mercenari Wagner d'intentar arribar a Moscou per derrocar el règim de Vladímir Putin, el professor de filosofia de la Universitat de Barcelona, Roger Castellanos, ha trobat en 'El Príncep' l'opinió de Maquiavel sobre els grups mercenaris com Wagner, que aquest cap de setmana han fet trontollar tot un país com Rússia. "Si un príncep sustenta el seu Estat amb tropes mercenàries, no estarà mai ferm ni segur, perquè aquestes estan mancades d’unió, són ambicioses, indisciplinades, fanfarrones en presència dels amics, i covardes contra els enemics…". Si ens atenim als fets viscuts aquest cap de setmana, Maquiavel no anava gens desencaminat, ja que durant hores El Kremlin s'ha vist fortament amenaçat per uns mercenaris que, a priori, havien de ser els seus aliats.
“Si un príncep sustenta el seu Estat amb tropes mercenàries, no estarà mai ferm ni segur, perquè aquestes estan mancades d’unió, són ambicioses, indisciplinades, fanfarrones en presència dels amics, i covardes contra els enemics…”
— Roger Castellanos Corbera (@rogerstaeugenia) June 24, 2023
—Maquiavel, El Príncep, XII.
Ucraïna vol aprofitar el buit deixat per Wagner a Bakhmut
La revolta del Grup Wagner contra Putin, que ha acabat amb el líder mercenari Ievgueni Prigojin exiliat a Bielorússia, ha permès a l'exèrcit ucraïnès acumular forces a la localitat de Bakhmut per poder contraatacar. Allà, fins a la seva recent sortida, els mercenaris de Wagner exercien una gran tasca de defensa de les posicions russes. Ara, davant del buit deixat pels mercenaris, Ucraïna hi ha concentrat les brigades marines 35 i 36, segons el ministeri de Defensa rus.
Wagner va anunciar recentment que havia capturat la ciutat després d'una dura i llarga batalla que va deixar el territori pràcticament buit i amb conseqüències visibles de la guerra. Ara, però, Ucraïna vol aprofitar el forat deixat pels mercenaris per tornar a prendre la localitat. De moment, però, Kíiv no ha confirmat cap ofensiva i el ministeri de Defensa ucraïnès només s'ha limitat a assegurar a través de les xarxes socials que estan "observant" la situació.