Stanislav Shevchuk. És el nom d'un advocat rus que viu a Barcelona que està acusat de "terrorisme global" i considerat com l'"agent dels ultres de Putin". ElNacional.cat informava aquest cap de setmana que Shevchuk viu a Barcelona, i ara s'ha conegut que treballa a l’Ajuntament. En concret, és treballador de la Direcció de Serveis de Llicències d’Urbanisme. Aquest ciutadà rus resident a Barcelona és considerat pels serveis d'intel·ligència dels Estats Units com un individu perillós, i forma part del Moviment Imperial Rus (MIR), un moviment d'extrema dreta que va ser durant uns dies sospitós d'enviar les cartes-bomba contra Pedro Sánchez, l'ambaixada d'Ucraïna i uns altres quatre objectius.

Com informa el digital Tot Barcelona, Stanislav Shevchuk no només resideix a la capital catalana des de fa 10 anys, sinó que treballa a l'Ajuntament de Barcelona en  la Direcció de Serveis de Llicències d’Urbanisme, amb seu a l'avinguda Diagonal 240. Aquesta àrea de l'administració municipal s’encarrega de la coordinació de les actuacions en matèria de llicències i protecció de la legalitat urbanística que és competència municipal. El seu nomenament s’ha produït molt recentment, i apareix al butlletí de notícies d’Ecologia Urbana del gener de 2023. Des d'aquest departament de l'administració municipal, segons ha informat el digital, afirmen que Shevchuk no té una plaça fixa, però que, tot i això, hi ha hagut de passar un test de personalitat, un test psicotècnic i una entrevista personal.

Stanislav Shevchuk s'ha relacionat en els darrers anys amb moviments d'extrema dreta dels Estats Units. Però no només s'ha relacionat amb els moviments radicals dels EUA, sinó que també ha establert vincles amb moviments espanyols i amb grups com La Falange. Hi ha referència d’una celebració el 2015 a la seu de la Falange en ocasió de l’aniversari de la mort de Franco i també ha participat en actes de Democracia Nacional.

Després de ser inclòs al llistat de terroristes dels Estats Units Shevchuk va començar a esborrar el seu rastre, no només físic sinó que també digital. La seva inclusió en aquesta llista es va produir arran de l'esdevingut el 22 de gener passat, quan el diari nord-americà The New York Times va publicar una informació en la qual s'afirmava que agents d'intel·ligència del Kremlin s'havien servit a Espanya del Moviment Imperial Rus per enviar els paquets-bomba contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'ambaixada ucraïnesa a Madrid i uns altres quatre objectius. Tres dies després, la policia espanyola va apaivagar els rumors detenint com a presumpte autor dels enviaments al jubilat burgalès Pompeyo González. Però fins que es va aclarir el malentès, les insinuacions i falsedats divulgades pel diari nord-americà apuntaven indirectament a l'únic membre conegut del MIR a l'estat espanyol, que no era un altre que Stanislav Shevchuk.