El mercat de Talpiot, a la ciutat hebrea de Haifa, al nord del país, és de parada obligatòria. Abans de la guerra no s'hi podia passar, de les multituds de gent que s'hi passejava. Ara, es poden trobar negocis tancats i taules buides. Fins i tot, d'un dels locals més concorreguts: Arabeska. Akram Abed explica en conversa amb un grup de periodistes que el seu restaurant va ser un dels primers de la renovació del mercat de Talpiot. Abed, àrab i nadiu de Haifa, va obrir el restaurant amb el seu xicot Idan Maedev. L'objectiu era aconseguir que la seva mare, que havia estat una de les primeres que tenia parada al mercat, sortís de casa després de la mort del seu germà. Abed volia oferir coses de cuina àrab perquè fossin accessibles per a tothom.

Seu amb nosaltres i constata que "abans de la guerra no hauria pogut seure". Tastem infinitat de plats, tots extremadament bons, propers i diferents al mateix temps. La llimonada, feta a casa, també és exquisida. "Aquí hi havia molta gent, impossible parar. Ara és diferent, la gent té por, surt menys". Abans de l'acord de pau, que tot just ha entrat en vigor aquesta setmana, els atacs a la ciutat de Haifa, al nord d'Israel, s'havien intensificat. Quan sonen les alarmes d'advertència, la població té un minut exacte per córrer cap als refugis. "Ara la gent fa servir molt Wolt –una empresa de repartiment a domicili–, hem tancat al vespre. La gent està frustrada i entra en pànic, no sap on anar". 

 Akram Abed, al seu restaurant / L.P.

Abed és àrab i Maedev és jueu, però tots dos son israelians. I els seus treballadors són des de drusos fins transsexuals. Sense cap mena de distinció. "Aquesta és la societat on vull viure". En aquest sentit, quan van obrir el restaurant ara fa quatre anys, el que volia, per sobre de tot, era tornar el color al mercat, que havia quedat abandonat. De fet, són molts els articles que critiquen la situació del mercat. Edificis malmesos, dubtosa distribució i promeses d'inversions que no arriben. I, és que ara, tot va destinat a la guerra. El món ha quedat una mica parat des del 7 d'octubre del 2023 a Israel. "La guerra influencia a tot el país, tothom té por, ha baixat la clientela. Ja us dic, en una altra situació, no hauria pogut seure en aquesta taula. La guerra ha influït, però passarà". 

Menjar de restaurant Arabeska / Anna Solé Sans

Preguntat per com viu la situació, respon: "Malament. El 7 d'octubre va trair els ciutadans. No podia passar en un país com aquest. Des del punt de vista personal, jo hauria pogut ser un segrestat". D'aquesta manera, insisteix que els dos primers mesos sentia ràbia i decepció. Ara se sent traït. "Marxem en tres mesos", confessava. "Marxem per la guerra, sento que el país ens ha traït". Detalla que ell i la seva parella marxen a Alemanya, concretament a la ciutat de Heidelberg. La intenció, explica, és obrir un restaurant allà. 
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!