El deposat president sirià, Bashar al-Assad, que ha reaparegut aquest dilluns, nou dies després d'abandonar Damasc per exiliar-se a Rússia, ha negat haver traït l'exèrcit i el poble de Síria en deixar el poder el 8 de desembre passat. El president "no pot ser una persona que renuncia al poble a què pertany o que el traeix a ell i al seu exèrcit", ha afirmat Al-Assad en una declaració publicada per la seva oficina de premsa a Telegram.

A més, ha afegit: "Durant els últims esdeveniments no em vaig plantejar ni una sola vegada la possibilitat de renunciar o sol·licitar asil en un altre país ni vaig rebre cap proposta". El document, datat a Moscou el dia 16 de desembre, porta el títol "Explicació del president Bashar al-Assad sobre les circumstàncies que el van portar a marxar de Síria". Al-Assad, que governava el seu país des de la mort del seu pare, Hafez, l'any 2000, ha subratllat que tenia intenció de "continuar la lluita davant l'avenç dels terroristes". Tot i això, ha afegit, "quan l'Estat cau en mans dels terroristes, qualsevol càrrec perd sentit".

"En arribar a la base (russa) de Jemimim vaig saber que les nostres tropes havien abandonat totes les seves posicions", ha destacat. Així, ha posat de manifest que la situació a les proximitats de la base aèria es va deteriorar ràpidament, ja que aquesta instal·lació "va ser objecte d'un atac massiu amb drons". Per això, "Moscou va exigir a la comandància de la base que l'evacuessin immediatament" amb destinació a Rússia.

"El meu profund sentiment de pertinença al país i al poble sirià m'infon esperança que Síria de nou serà un país lliure i independent", ha constatat. Segons ha informat una font del Kremlin a les agències locals, Al-Assad va rebre asil a Rússia el 8 de desembre passat, però des d'aleshores no ha comparegut públicament ni s'han difós imatges sobre ell i la seva família en aquest país.

Síria, sense respostes

Malgrat tot, més d'una setmana després que Bashar al-Assad fugis de Síria i el seu règim col·lapsés, centenars de milers de sirians encara no tenen resposta a dues preguntes que els han perseguit durant anys, fins i tot dècades. ¿Què va passar amb els familiars i amics que van desaparèixer o van ser detinguts per la policia secreta d'Assad? I com portem els seus torturadors i assassins davant de la justícia? Segons la Comissió Internacional de Persones Desaparegudes (ICMP, per les sigles en anglès), a Síria hi ha unes 150.000 persones desaparegudes, la majoria de les quals van ser segrestades o detingudes pel règim d'Assad o els seus afiliats no pot verificar aquesta xifra de forma independent.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!