Les noves dades sobre la mutilació genital femenina al món mostren un retrocés en la lluita contra aquesta pràctica. Les xifres publicades per l'agència de les Nacions Unides per a la infància, Unicef, mostren com aquesta pràctica s'ha disparat un 15% en els últims vuit anys. Concretament, l'estudi exposa que més de 230 milions de nenes i dones vives avui han patit alguna mena de mutilació genital femenina, en comparació als 200 milions que es xifraven el 2016. 

🟣 8 de març: Dia de la Dona 2024, DIRECTE | Manifestacions avui del 8M a Barcelona i Catalunya

Per si aquesta tendència a l'alça no fos suficient per al crit d'alarma que ha fet Unicef en publicar aquestes dades, les xifres també mostren que les nenes són mutilades cada cop més joves. Des d'Unicef, s'informa que cada cop més famílies opten per mutilar les nenes a una edat més primerenca, a vegades als dos anys, per reduir l'impacte físic i el trauma psicològic que pateixen les noies més grans. 

"La mutilació genital femenina perjudica els cossos de les nenes, enfosqueix el seu futur i posa en perill les seves vides", ha declarat la directora executiva d'Unicef, Catherine Russell, segons recull The Guardian. "També estem veient una tendència preocupant que més noies se sotmeten a la pràctica a edats més joves, moltes abans del seu cinquè aniversari. Això redueix encara més la finestra per intervenir. Hem de reforçar els esforços per acabar amb aquesta pràctica nociva", ha subratllat. 

No s'assoleixen els objectius 

La mutilació genital femenina consisteix en l'extirpació parcial o total dels genitals externs femenins. Es considera una violació dels drets humans i l'any 2012 l'ONU va aprovar una resolució per prohibir-la, però més de 10 anys després els casos es multipliquen. De fet, segons Unicef, les tasques per eliminar aquesta pràctica haurien de ser 27 vegades més ràpides per assolir l'objectiu de finalitzar amb aquesta mutilació per l'any 2030. 

Al voltant del 60% dels casos de mutilació genital femenina (144 milions) es produeixen a l'Àfrica, seguits de 80 milions a Àsia i 6 milions a l'Orient Mitjà. Somàlia, Guinea, Djibouti, Egipte, Sudan i Mali tenen les taxes de prevalença més altes. També són països que s'ocupen d'altres qüestions urgents, com ara conflictes, xocs climàtics i inseguretat alimentària, que dificulten la realització de programes de suport a les nenes, sosté Unicef, que apunta perquè aquest tema queda en segon pla. Molts països africans han experimentat un descens constant de la pràctica durant les últimes dècades, però el progrés general s'ha estancat o s'ha invertit.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!