L'islam és una de les religions més seguides arreu del món i, de fet, un estudi de Centre d'Investigacions Pew va mostrar que és la fe que més seguidors suma any rere any. Com passa amb altres cultes, entre les seves files hi ha diferents lectures i aproximacions a la religió, des de les més radicals i prohibitives, fins a les més liberals i flexibles. Hi ha estats com l'Iran o l'Afganistan on regnen les versions més restrictives i radicals d'aquesta fe, però hi ha altres més lluny del radar mediàtic on passa totalment el contrari. És el cas d'Albània, el petit país a la costa del Mediterrani i on l'Islam és la religió més practicada, però on l'aproximació liberal del bektaixisme compte amb molts seguidors. Segons publica The New York Times, el govern albanès planeja crear una mena de Ciutat del Vaticà per l'islam moderat que professa aquesta orde per promoure la tolerància religiosa. Com serà aquest ambiciós projecte? 

Què és el bektaixisme?

Per entendre el projecte de crear un nou microestat dins de la mateixa Albània per a la fe musulmana, cal saber sobre quina branca d'aquesta religió es construirà. Es tracta del bektaixisme, altrament conegut com a Orde de Bektaixi, un corrent sufí xiïta fundat al segle XIII. La fe bektaixi es basa en el misticisme musulmà i es caracteritza per la seva aproximació liberal al culte. Per exemple, no obliga les dones a cobrir-se els cabells, ni que els homes es deixin barba. Tampoc limita el consum d'alcohol o porc. En general, el culte bektaixi no imposa regles estrictes ni en l'estil de vida ni en la vestimenta. Segons recull l'agència AP, actualment el 10% dels musulmans a Albania segueixen aquest culte. 

Un nou microestat (el més petit del món)

El primer ministre d'Albània, Edi Rama, ha detallat els seus plans de crear un microestat sobirà dins de la capital, Tirana, que seguirà les pràctiques de l'Ordre Bektaixi. En declaracions a The New York Times, ha exposat que l'objectiu del nou estat és promoure una versió tolerant de l'Islam de la qual Albània s'enorgulleix. "Hauríem de tenir cura d'aquest tresor, que és la tolerància religiosa i que mai hem de donar per fet", ha remarcat i ha afegit: "No deixeu que l'estigma dels musulmans defineixi qui són els musulmans". Tanmateix, com serà exactament aquest microestat? 

Sota el nom d'Estat Sobirà de l'Orde Bektaixi es pretén crear l'estat més petit del món, el qual farà només una quarta part de la mida de la Ciutat del Vaticà. Malgrat la seva reduïda mida, 10 hectàrees, comptarà amb la seva pròpia administració, passaports i fronteres. En el seu territori no s'imposaran obligacions relacionades amb la vestimenta d'homes i dones ni a l'estil de vida. El territori del nou estat islàmic proposat és un complex en un districte residencial de lloguer baix a l'est de Tirana.

En el bektaixisme el paper de clergues l'assumeixen els anomenats dervixos. Actualment, el líder espiritual d'aquests fidels de l'Islam és Baba Mondi, qui ostenta el títol oficial de la seva Santedat Haji Dede Baba. Serà ell qui es convertirà en el cap d'aquest nou estat, d'una forma similar a la que succeeix amb el Papa. Segons detalla el diari estatunidenc, el domini d'aquest nou estat inclou una sala de reunions i pregària amb cúpula, un museu que mostra la història de l'orde, una clínica, un arxiu i les oficines administratives de Baba Mondi, qui defineixen com un home alegre amb una barba blanca i un menyspreu palès pel dogma rígid de l'Islam. 

Tolerància religiosa per un col·lectiu perseguit 

"Déu no prohibeix res; per això ens va donar ment", ha declarat al The New York Times Baba Modi. En aquestes paraules el líder del bektaixisme resum l'esperit d'aquesta aproximació a l'Islam. El missatge tolerant i laxa dels seguidors d'aquesta orde els ha fet ser descrits com heretges als ulls de molts xiïtes i sunnites conservadors. Tot plegat els ha valgut haver estat perseguits per la seva fe al llarg dels anys en diversos territoris. 

El primer ministre Rama, qui és de confessió catòlica, s'ha mostrat com un dels grans advocats a favor d'aquesta causa. Un equip d'experts jurídics, inclosos advocats internacionals, està elaborant una legislació que defineix l'estatus de sobirania del nou estat dins d'Albània. Això haurà de ser avalat pel Parlament, controlat pel Partit Socialista, liderat per Rama. Respecte al possible reconeixement internacional, encara no se sap res, ja que el mateix projecte es troba en fase embrionària. Tanmateix, Baba Mondi ha expressat la seva esperança que els Estats Units i altres potències els reconeguin. "Mereixem un Estat", ha sentenciat i ha afegit: "Som els únics al món que diem la veritat sobre l'Islam (...) i no ho barregem amb política". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!