La proposta de la Unió Europea per tal que els ciutadans s'equipin amb un kit de supervivència per a 72 hores en cas de guerra o qualsevol altra catàstrofe ha despertat preocupació. En aquest context, el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació espanyol, José Manuel Albares, ha volgut transmetre un missatge tranquil·litzador i ha afirmat que no cal “inquietar inútilment”. Albares ha subratllat que actualment no hi ha cap amenaça per a la sobirania d'Espanya i “ningú no s'està preparant”. En una entrevista a TVE, el ministre socialista ha declarat: “Jo crec que no cal inquietar inútilment els nostres ciutadans. En aquests moments no hi ha cap amenaça ni per a la integritat territorial i la sobirania d'Espanya, ni tan sols tampoc en aquests moments ningú no s'està preparant per a cap guerra”.
El ministre ha esgrimit que els documents que presenta Brussel·les, com el relatiu al kit de supervivència, és “una mena de punt intermedi de consens de les diferents cultures de seguretat” dels estats membres.
“En alguns països de l'est i del nord d'Europa aquest tipus d'exercicis de preparació són habituals i són a la seva cultura de seguretat”, però no a Espanya, ha reconegut, apostant per passar de l'“anècdota” del kit a la “realitat”. I aquesta realitat, ha assenyalat, és que Europa ha d'assumir la seguretat pròpia i deixar de dependre “d'altres”.
Com és el kit de supervivència?
La comissària europea de Preparació i Gestió de Crisi i Igualtat, Hadja Lahbib, va compartir aquest dimecres en un vídeo els objectes que considera imprescindibles en un kit de supervivència, entre ells llumins, una llanterna o menjar enllaunat, al fil de l'estratègia presentada avui per la Comissió Europea. “En primer lloc: les meves ulleres. Si vols veure què està passant, o no”, diu Lahbib posant-se i traient-se les ulleres en un vídeo amb to humorístic compartit en xarxes socials.
La comissària belga continua el vídeo extraient d'una petita bossa diferents objectes que considera essencials en una crisi, com la documentació guardada en una carpeta de plàstic. Igualment, destaca la importància de portar una llanterna, llumins i un encenedor, així com una ampolla d'aigua i una navalla suïssa, que conté “divuit eines en un sol ganivet”, comenta.
A continuació, extreu de la bossa medicaments i aliments envasats en embalatges de plàstic o en llauna, i diners en efectiu, perquè en una crisi “una targeta de crèdit només pot ser un tros de plàstic”. Destaca a més la utilitat de portar un carregador per al mòbil i una bateria externa, i fins i tot una baralla de cartes perquè “una mica de distracció mai no fa mal a ningú”. Per acabar, mostra una ràdio abans de guardar-ho tot i afirmar que la UE s'està preparant per “assegurar-se que cada ciutadà estigui segur en cas d'una crisi”.
Today, the EU launches its new Preparedness Strategy. “Ready for anything” — this must be our new European way of life. Our motto and #hashtag.
— Hadja Lahbib (@hadjalahbib.bsky.social) 26 de març del 2025, a les 12:37
[image or embed]