El Chalalán Ecolodge, propietat de la comunitat indígena, ofereix aventures familiars i trobades estranyes amb la vida silvestre a l'Amazònia boliviana. El Parc Nacional Madidi és un dels llocs amb més biodiversitat del planeta, en part perquè uneix una varietat de biomes, des de pics nevats de 6.000 metres als Andes fins a aiguamolls de baixa altitud, pampas, boscos secs i selves tropicals. Creat el 1995, el parc cobreix 1.895.750 hectàrees i és la llar de més de 12.000 tipus de plantes, 1.200 tipus d'aus, 120.000 espècies d'insectes i mamífers carismàtics com tapirs, jaguars, micos i llúdrigues.

Un articulista de la BBC destaca que va reservar una estada de cinc dies amb l'esperança de conèixer una mica més sobre la riquesa del parc. També volia experimentar la diversitat cultural única de l'Amazònia boliviana. Per aquest motiu, explica, va triar el Chalalán, administrat per la comunitat. Dels quatre territoris indígenes que se superposen amb Madidi, San José de Uchupiamonas és l'únic que es troba completament dins els límits del parc.

No va ser fàcil arribar a l'alberg, segons detalla. Després de volar des de La Paz, la capital de Bolívia, cal anar fins al petit poble de Rurrenabaque. L'estada a l'alberg del periodista va coincidir amb el començament de la temporada de pluges de l'estiu bolivià. Durant la temporada alta, l'alberg se sol omplir fins a assolir la seva capacitat màxima de 20 hostes.

Com s'hi arriba?

Tal com destaca el periodista, arribar-hi no és pas fàcil. Chalalán se situa a Bolívia, el Parc nacional Madidi, dins del territori del Poble Indígena de San José d'Uchupiamonas, als voltants del llac Chalalán, a 2 km del marge sud del riu Tuichi, a 100 km des de la ciutat de Rurrenabaque. L'accés és per via fluvial, es navega en barques de fusta amb motors fora de borda. El viatge des de Rurrenabaque és de 5 a 6 hores, depenent de les condicions del riu, mentre que la tornada és de prop de 3 hores, a causa del corrent del riu.

Quines característiques té?

Chalalán té energia pròpia gràcies als panells solars i, a més, té també un sistema de tractament d'aigua residual. La principal activitat és el passeig pels camins i la vegetació, sempre de la mà d'un guia, que són els mateixos membres de la comunitat indígena de San José d'Uchupiamonas. També es fan recorreguts amb canoa de rem pel llac Chalalán i visites a la comunitat indígena. Sovint, tal com destaca un article, també s'hi concentren persones que fan recerca, observació d'aus o pesca esportiva. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!