Poques hores després que el president rus Vladímir Putin declarés la victòria del Kremlin sobre Mariúpol, encara que alguns informes independents adverteixen que encara resisteixen grups a la planta d'acer Azovstal, l'alcalde d'aquesta ciutat portuària assetjada, Vadim Boixenko, ha denunciat l'existència d'una gran fossa comuna on s'haurien pogut enterrar fins a 9.000 cadàvers. Per demostrar-ho, ha compartit imatges preses per un satèl·lit de l'empresa tecnològica Maxar, similars a les que van demostrar l'existència dels cadàvers a Butxa i la culpabilitat de l'exèrcit rus. "A les fotos de Maxar el 9 d'abril, el sector de la fosa comuna a Mànhuix (a l'àrea de Mariúpol) és 20 cops més gran" que la de Butxa, explica en un missatge difós via Telegram.
Segons ha denunciat Boixenko, els russos haurien cavat trinxeres a la zona, que anaven omplint durant tot aquest mes, dia rere dia, de cadàvers. L'alcalde assegura que les seves fonts els han informat que en aquestes tombes, els cadàvers es col·loquen els uns sobre els altres, formant diverses capes de mort. "El crim de guerra més gran del segle XXI s'ha comès a Mariúpol. Aquest és el nou Babi Iar. Hitler després va matar jueus, gitanos, romanís i eslaus. Ara, Putin està destruint els ucraïnesos", ha lamentat el regidor, en referència al barranc als afores de Kíiv, on els nazis van perpetrar les seves massacres contra la població de la regió durant la Segona Guerra Mundial, tornant a comparar el president rus amb Adolf Hitler, un paral·lelisme que s'ha anat repetint durant aquests gairebé dos mesos de guerra.
Sota control total rus?
Davant aquesta situació, l'alcalde de Mariúpol, que ha estat una de les ciutats que més ha patit l'assetjament de l'exèrcit rus des de l'inici de la invasió, ha reclamat una forta reacció de "tot el món civilitzat", pregant perquè algú aturi aquest genocidi: "Ja han matat desenes de milers de civils". El concepte "genocidi" ha provocat certs moments de tensió amb França, ja que el president Emmanuel Macron ha rebutjat utilitzar aquest terme i s'ha decantat per "crims de guerra", mentre que als Estats Units, tant Joe Biden com l'expresident Donald Trump l'han emprat des que es van descobrir els cadàvers de Butxa, fet que Zelenski els ha agraït.
A mitjans de març, els serveis públics de la ciutat havien enterrat unes 5.000 persones en diverses zones de Mariúpol i barris perifèrics. Segons les estimacions que s'han fet fins ara, el nombre total d'assassinats per part de l'exèrcit rus podrien superar les 22.000 persones. La seva població, inicialment de gairebé mig milió d'habitants, era una de les més poblades del país, ara mateix no supera els 100.000 residents, que viuen en unes condicions infrahumanes des de fa setmanes. Els bombardejos han destrossat un 80% de la seva superfície.
Ara mateix, Moscou assegura que ja han aconseguit el control d'aquesta ciutat, que té una posició estratègica, ja que els hi serveix de pas per a les seves tropes entre Crimea i el Donbass, on Rússia centra els seus esforços des de fa unes setmanes. Mentrestant, però, Kíiv assegura que els russos no tenen el control total, ja que encara hi ha uns 2.000 soldats i alguns residents atrinxerats a una planta siderúrgica d'Azovstal.