ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna.
L'alcalde de Mariúpol, Vadim Boichenko, ha declarat en una entrevista a la CNN que estimen que les morts de civils que ha causat Rússia a la ciutat des de l'inici de la guerra el passat 24 de febrer arriben pràcticament a 21.000. Tot i haver donat aquesta xifra, Boichenko ha matisat que "el recompte és difícil de dur a terme" pel fet que encara hi ha combats a la ciutat. En tot cas, el batlle ha assegurat que està "molt preocupat pel nou estadi de terror que prepara l'exèrcit rus". En les darreres hores, s'ha especulat que Rússia estaria preparant un atac molt contundent a l'est d'Ucraïna i, de fet, també ha apuntat la possibilitat que es puguin utilitzar armes químiques.
Els Estats Units s'han pronunciat sobre aquest hipotètic atac químic contra Mariúpol. Un funcionari de rang alt del Departament de Defensa ha explicat a Efe que continuen "avaluant" aquest escenari, però que encara "no s'ha pogut confirmar". La font ha detallat que aquest tipus d'atacs són difícils de monitorar i comprovar, fins i tot quan "s'està sobre el terreny". Per la seva banda, el portaveu del mateix departament nord-americà, John Kirby, ha relatat que, segons les dades d'intel·ligència, no és descartable que aquest atac químic es pugui produir amb material antidisturbis, com ara gas lacrimogen. Kirby ha afegit que "els russos han demostrat, certament, que estaven més que disposats a utilitzar armes químiques quan els ha semblat oportú en el passat". Tanmateix, tot plegat arriba perquè el fundador del Batalló Azov, d'Ucraïna, va publicar al seu canal de Telegram que els russos havien utilitzat una substància química a Mariúpol i això havia causat que tres persones resultessin ferides.
Putin nega la massacre de Butxa
Aquest dimarts, Rússia també ha estat notícia perquè el seu president, Vladímir Putin, ha negat la massacre comesa a Butxa: "És una falsificació". El líder del Kremlin ha volgut subratllar aquesta idea i ha fet una comparació d'aquesta "mentida" amb les presumptes armes de destrucció massiva que hi havia a l'Iraq i que els Estats Units va al·legar per començar la invasió a aquell país. "Allò era igual de fals que Butxa", ha indicat. De fet, Putin ha afegit que, quan els líders occidentals li retreuen les "atrocitats" comeses a Ucraïna, ell recorda la "brutal destrucció que va causar l'aviació nord-americana a ciutats de Síria, com per exemple Al-Raqqa. Aleshores, ningú va reaccionar i es va fer el silenci".
En la seva intervenció d'aquest dimarts, que ha fet després de reunir-se amb el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, Vladímir Putin ha tornat a fer bandera del que ell denomina "operació militar especial". Per a ell, aquesta invasió està anant "tal com estava previst". A més, de les seves paraules no es desprèn un bon escenari: sosté que la duració de la guerra "dependrà de la intensitat dels combats". L'objectiu, defensa el mandatari rus, és "ajudar la gent que viu al Donbass, que tenen un vincle infrangible amb Rússia i que durant vuit anys han estat víctimes d'un genocidi". Putin ha afegit que consideren a Ucraïna un "poble germà" i ha criticat que, realment, l'objectiu principal d'Occident "no és ajudar els ucraïnesos", sinó un "mitjà per poder aconseguir les seves finalitats, que no tenen cap vincle amb els interessos del poble ucraïnès".