L'escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx, guanyadora del Premi Nobel de Literatura l'any 2015, ha demanat al president del país, Aleksandr Lukaixenko, que marxi. En una entrevista al servei bielorús de la ràdio RFE/RL, Aleksiévitx ha dit que "encara hi ha temps d'evitar una guerra civil". "Només vols poder i aquest desig teu es convertirà en sang", li diu a Lukaixenko.

A la pregunta de si la gent creu que Lukaixenko ha perdut les eleccions davant l'opositora Svetlana Tikhanóvskaia, la periodista ha exposat que "absolutament segur" que en són coneixedors. "Ningú veu els que han defensat Lukaixenko com el defensaven abans. ¿Com, després de tot el que passa al carrer, pots creure en aquesta persona?", es preguntava.

L'escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx / Sergi Alcàzar

A més, detalla que hi ha rumors que s'han desplegat pels carrers de Minsk unitats d'OMONОтряд мобильный особого назначения, esquadró policial per a propòsits especials– que haurien vingut de Rússia. "A qui li pot agradar això? Els bielorussos som gent pacífica, no volem matar ningú, no volem fer mal a ningú. La ràbia amb què està actuant l'OMON al nostre país em costa de creure que sigui l'OMON bielorús", detalla.

"Em fa la sensació que els nois bielorussos no podrien colpejar d'aquesta manera les seves mares i germanes". I insisteix que això és "poc realista", especialment, en pobles on tothom es coneix.

Policies bielorussos durant les nits de protesta a Minsk / Efe

"Tikhanóvskaia ha fet la seva feina", explica de la líder de l'oposició, i ressalta que ella "va ser i continua sent" un símbol de canvi.

Brutalitat policial

Les imatges de la brutalitat policial continuen apareixent. Així com també les de nombroses detencions. És difícil saber amb exactitud quantes persones han estat detingudes fins ara, tot i que diversos mitjans de comunicació parlen d'unes 6.000.

Els centres de detenció estan ja tan plens que les persones s'acaben acumulant als patis. Diversos familiars i amistats, amb llàgrimes als ulls, s'han acostat fins a la porta per intentar donar-los suport mentre senten des de fora com els peguen. 

Amb la voluntat de dissuadir les manifestacions, la televisió estatal de Bielorússia ha difós unes imatges on es poden veure manifestants joves i molt colpejats als quals els pregunten si continuarien amb la "revolució". Tots ells responen que "no".

Protestes amb flors

Però les protestes no s'aturen. Aquest dimecres milers de persones han sortit al carrer vestides de blanc i amb flors formant autèntiques cadenes humanes. L'objectiu era participar en accions de solidaritat contra la violència i la repressió policial.

Aquest dijous, les protestes pacífiques també continuen. Milers de persones han tornat a sortir al carrer, al centre de la capital, però també en altres ciutats del país.

Diferents empreses importants del país debaten també sobre la possibilitat de fer vagues. 

Per què hi ha protestes a Bielorússia?

Diumenge electoral a Bielorússia. Després de setmanes de mobilitzacions per part de l'oposició, el president del país, Aleksandr Lukaixenko, —al poder des del 1994— obtenia el seu sisè mandat consecutiu, amb el 80% dels vots. Quan es van començar a saber els resultats i a publicar-se els primers sondejos, els candidats opositors es van reunir al costat dels col·legis electorals, tot i les advertències de les autoritats de no fer-ho. Alguns van ser detinguts i es van produir els primers enfrontaments entre manifestants i antidisturbis. 

Protestes pacífiques a Minsk d'aquest dimecres / Efe

L'oposició, liderada per Svetlana Tikhanóvskaia, s'ha negat a acceptar els resultats, mentre que, al seu torn, Lukaixenko els ha titllat d'"ovelles" controlades des de l'estranger. I ha assegurat després dels aldarulls que no permetrà que destrossin el país.

Tikhanóvskaia, que dilluns va estar desapareguda durant hores, "està bé" i hauria fugit a Lituània, segons hauria informat el mateix ministre d'Exteriors del país, Linas Linkevicius.