Alemanya ha acusat aquest divendres Rússia d'un ciberatac contra el Partit Socialdemòcrata (SPD) del canceller Olaf Scholz, que haurien portat a terme pirates informàtics el gener del 2023, i han advertit que hi haurà "conseqüències". Així ho ha afirmat la ministra d'Afers Exteriors, Annalena Baerbock, que ha qualificat l'agressió de "totalment inacceptable". "Ara podem atribuir clarament l'atac al grup APT28, controlat pel servei d'intel·ligència militar rus", ha assegurat Baerbock, dels Verds (Die Grünen), en una conferència de premsa des d'Austràlia, a on es troba de visita oficial.

Els socialdemòcrates alemanys ja van advertir l'estiu del 2023 de l'atac informàtic que havien patit, explicant que els ciberpirates van aprofitar una fuita de seguretat al sistema operatiu Windows per accedir als comptes de correu electrònic de líders de la formació, com del secretari general del partit, Kevin Kühnert. Si bé ja llavors van apuntar a sospites que Moscou estava rere l'atac, ara, més d'un any després, el Ministeri d'Exteriors alemany ha acabat la investigació al respecte i ha dirimit que es tracta d'una nova ingerència russa.

Un conegut grup de hackers rere l'atac

El grup de hackers APT28, també coneguts com a Fancy Bear, han estat acusats de molts ciberatacs arreu del món i se'ls vincula a la intel·ligència militar russa (GRU). Se sospita que aquest mateix grup hauria estat rere altres atacs informàtics com als sistemes del Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany, el 2015; contra el servidor del Partit Demòcrata estatunidenc el 2016 i contra la campanya presidencial del president francès, Emmanuel Macron, el 2017.

La ciberseguretat, prioritat de la UE

Constatat el constant perill d'ingerència informàtica russa, la Unió Europea ha establert la ciberseguretat com a una prioritat de la política comunitària. Aquest mateix dimecres, precisament Alemanya, i també Polònia, van fer una crida a transformar la UE en la "unió de la seguretat" davant la potencial amenaça de l'expansionisme de la Rússia de Vladímir Putin, sigui per la via militar o a través de ciberatacs amb els quals desestabilitzar la política europea. Especialment preocupants són aquestes ingerències hostils en el marc de les eleccions europees que se celebren aquest 9 de juny, quan ja es coneix la tendència del règim rus a intervenir amb una guerra bruta informàtica en eleccions de tercers països en benefici propi, com ja va fer amb els Estats Units el 2016.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!