Espanya tot just comença la desescalda. De fet, un 70% de la població espanyola ja viu en fase 1. Itàlia també va fent petits passos per a la reobertura, igual que Grècia, que aquest cap de setmana ja ha obert 500 de les seves platges. Alemanya s'ho mira amb certa distància però impacient. Els alemanys volen gaudir de les vacances i de les platges del mediterrani. Així ho ha explicat el ministre d'exteriors alemany, Heiko Maas, que ha assegurat que el seu país "farà tot allò possible" per aixecar la recomanació de no viatjar a l'estranger fins el 15 de juny. De fet, la intenció del govern alemany és poder-ho fer per reactivar el turisme.   

D'aquesta manera, en una entrevista a la televisió pública ZDF, Maas s'ha referit a la reunió d'aquest dilluns amb 10 dels seus homòlegs dels "destins turístics preferits a Europa pels alemanys" per parlar sobre com podrien ser les vacances d'aquest estiu. Cal recordar que el turisme representa un 30% del PIB grec, en el cas espanyol la xifra baixa fins al 15%, un 13,7% a Portugal i d'un 13% a Itàlia. Per tant, entre aquests destins també s'hi afegeix una forta dependència del sector.

Segons ha explicat a la televisió, l'evolució de la pandèmia del coronavirus "és positiva pràcticament a tot arreu". És per aquest motiu que Maas s'ha mostrat força predisposat a aixecar la recomanació de no viatjar. Això sí, la intenció és afegir indicacions i recomanacions perquè els alemanys prenguin les seves pròpies decisions sobre si viatjar o no, i quins llocs són els més idonis per fer-ho.  

Anar a a la platja

Saber si es podrà o no anar a la platja i de quina manera és una de les qüestions que més inquieten els turistes (i no turistes). Alguns països ja han començat a prendre mesures. Grècia ha obert aquest cap de setmana passat 500 de les seves platges aprofitant una onada de calor que ha fet pujar les temperatures fins als 35 graus. Tota mesura de precaució és bona en temps de pandèmia. De moment, al país hel·lè, han optat per mantenir distància física i s'ha estipulat també una distància mínima de 4 metres entre els para-sols. Segons informa l'agència Reuters, el màxim són 40 persones en 1.000 metres quadrats.

platja grècia efe

Una platja de Grècia amb les mesures de distanciament físic / Efe

Al País Valencià, per exemple, en algunes localitats ja han anunciat que caldrà reservar un espai de la platja. L'ajuntament de Canet d'en Berenguer ja ha detallat que aquest estiu només permetrà l'entrada a 5.000 persones prenent el sol diàriament, la meitat del que seria habitual. Els espais s'hauran de reservar a través del mòbil. Es farà servir un patró de quadrícula per tal de dividir la platja en quadrats, cada un separat per dos metres. La separació es farà amb unes xarxes similars a les de les porteries. 

A Catalunya alguns municipis també han anunciat mesures per poder prendre el sol i banyar-se aquest estiu. Lloret de Mar ja va explicar fa uns dies un pla de control: limitar l'accés i aforament de platges i cales quan es permeti el bany. A més, també van anunciar que la platja gran i la de Fenals, serà dividida en tres zones: una per a la gent gran, una altra per a les famílies i finalment, una per a joves i adults. 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram