Alemanya i França han advertit Donald Trump que no amenaci amb l’ús de la força per prendre el control de Groenlàndia, territori autònom de Dinamarca. El canceller Olaf Scholz ha dit que “el principi de la inviolabilitat de les fronteres s'aplica a tots els països”, sense importar si és “a l'est o l'oest”. El mandatari alemany creu que hi ha una “certa incomprensió” en les paraules del magnat republicà, ja que tots els actors involucrats formen part de l’OTAN, una aliança clau ”per a la nostra defensa i un centre de la relació transatlàntica”.

Així mateix, el ministre d'Afers Exteriors francès, Jean-Noël Barrot, ha considerat que “si em preguntes si crec que els Estats Units envairan Groenlàndia, la meva resposta és que no”. La màxima autoritat diplomàtica de França ha instat els seus socis europeus a “despertar-nos, augmentar la nostra força”. En aquest sentit, la Unió Europea mai “permetria que altres nacions del món ataquessin les seves fronteres sobiranes”, ha declarat.

Els avisos al president electe dels Estats Units arriben després que Trump no descartés utilitzar la força militar per recuperar el control del Canal de Panamà i l'illa de Groenlàndia. En una entrevista aquest dimarts a la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida, els periodistes van preguntar-li si descartava l'ús de "coerció militar o econòmica" per assolir el seu objectiu de recuperar el control d’aquests dos territoris. El republicà va contestar de manera breu però clara, sense deixar lloc a dubtes: "No". Segons apunta la CNN els recursos i la posició estratègica de l’illa al nord de l'oceà Atlàntic són alguns dels motius pels quals els republicans volen controlar-la. Sota el gel que cobreix gran part del territori insular s'amaguen concentracions de valuosos minerals, claus en l'elaboració de tecnologia i armament.

La resposta de Dinamarca no va trigar a arribar, ja que va deixar clar que Groenlàndia no està en venda i que pertany als seus habitants. Paral·lelament, el president de l’illa més gran del món, Mute Egede, que està pressionant per la independència de l’estat danès, també va assegurar que el territori no està en venda. Dinamarca és un aliat dels EUA des de fa molt temps i és membre de l’OTAN, com també Alemanya i França. És difícil imaginar com la UE podria prevenir qualsevol atac potencial, ja que no té capacitats defensives pròpies i la majoria dels seus 27 estats membres depenen de l’Aliança Atlàntica en l’apartat de la defensa. De totes maneres, el secretari d'Estat dels EUA, Anthony Blinken, ha afirmat que "òbviament" la proposta de Trump "no és bona" i amb la mateixa certesa ha deixat clar que "no passarà".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!