El Parlament alemany ha aprovat avui pràcticament per unanimitat, només amb un vot en contra i una abstenció, una resolució que qualifica de "genocidi" les matances comeses fa més d'un segle per l'Imperi Otomà contra la minoria armènia.
El text reconeix com a "genocidi" la mort d'entre 800.000 i 1,5 milions de persones de les minories armènies en les matances del 1915, així com la responsabilitat alemanya en elles, en tant que el país era per llavors aliat de l'Imperi Otomà.
Tot i la unanimitat en la votació, i el suport tant de la CSU, com dels socialdemòcrates (SPD) i del partit dels Verds, hi ha hagut absències significatives. No hi era la cancellera, Angela Merkel, ni el seu número dos i líder de l'SDP, Sigmar Gabriel, ni tampoc el ministre d'Exteriors, Frank-Walter Stenmeier. Tots tres han al·legat que tenien altres compromisos, però és evident que la votació els era incòmoda per tots ells i que haurien pogut preferir no assistir a la cambra.
La raó era generar un conflicte amb Turquia que, tot i les absències dels mandataris, no s'ha pogut evitar.
Turquia respon retirant l'ambaixador
La votació s'ha produït malgrat les advertències de Turquia que les relacions bilaterals es veurien afectades per la moció, i ja se n'han començat a notar les conseqüències.
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat just després de la votació que l'ambaixador turc a Berlín, Hüsein Avni Karslioglu, ha estat cridat a consultes. "La primera reacció és cridar a consultes l'ambaixador a Turquia. Està tornant", ha assegurat Erdogan en declaracions a les televisions turques des de Kènia, on es troba de visita oficial.
Però no només això, "aquesta decisió afectarà seriosament les relacions entre Alemanya i Turquia", ha amenaçat Erdogan, que no ha acabat de concretar quines seran les mesures que prendrà. Uns dies abans de la votació, però, el president turc havia amenaçat de replantejar l'acord sobre els refugiats amb la Unió Europea si el Bundestag acordava la resolució.
Per la seva part, el primer ministre turc, Binali Yildirim, un estret aliat d'Erdogan, ha destacat que "la decisió d'Alemanya és equivocada".
"No hi ha res vergonyós en la nostra història. Turquia mai, mai no acceptarà això", ha agregat el cap de Govern, qui havia qualificat aquest matí la moció alemanya "d'irracional" i producte dels seus problemes polítics interns.
El ministre d'Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, també s'hi ha referit acusant Alemanya de tenir un Parlament "irresponsable" i de voler tapar el seu propi "passat negre", en clara al·lusió a l'Holocaust. "La manera de tapar les pàgines fosques de la vostra pròpia història no enfosquirà les històries d'altres països", ha afegit Cavusoglu.